Katastrofalni požari na području Australije

Slika /arhiva/multimedia/Australija_-_pozari_4.jpg

Australija je od početka studenog prošle godine pogođena katastrofalnim šumskim požarima.

Do sada je poginulo 24 ljudi, među kojima 3 vatrogasca, uništeno je preko 1500 objekata, a procjena o nastradalim životinjama se kreće do pola milijarde jedinki. Dramatične fotografije koala i klokana koje traže zaklon ispred vatrene stihije malo koga su ostavile ravnodušnim.

Posljedice su stravične, a izgorjela površina iznosi 6,3 milijuna hektara. Za usporedbu, u jednoj od najtežih protupožarnih sezona u Republici Hrvatskoj 2017. godine izgorjelo je oko 100.000 hektara. U katastrofalnim požarima u Amazoni u 2019. godini opožareno je 900.000 ha, a na području Kalifornije 1 800 000 ha.

Prema procjenama osiguravajućih kuća, dosadašnje štete se procjenjuju na 700 milijuna australskih dolara. Uz izravne štete na požarom pogođenim područjima, probleme izaziva gusti dim koji otežava disanje te stvara probleme u prometu zbog smanjene vidljivosti. Veliku ulogu u širenju požara imaju jako visoke temperature praćene dugim sušnim razdobljem.

Prema izvješću vatrogasne službe Novog južnog Walesa (New South Wales Fire Service), 7. siječnja je bilo aktivno 6 požara koji su progutali svaki preko 150.000 ha. Požar na području Dunns Road i East Ournie Creek je zahvatio površinu od 313.000 ha i izvan je kontrole. Inače, Novi Južni Wales je najteže pogođen u ovogodišnjoj požarnoj sezoni, s preko 5 milijuna ha izgorjele površine i 1500 uništenih objekata. Odmor vatrogascima i stanovništvu je donijela kiša, međutim procijenjeno je da će kroz tjedan doći do ponovnog porasta temperature, te se strahuje od novih požara. Također, kvaliteta zraka je u pojedinim gradovima narušena zbog dima okolnih požara pa je tako vlast u Canberri savjetovala da građani ostanu u svojim domovima.

I u ostalim saveznim državama su zabilježeni veći požari. Tako je u Victoriji opožareno milijun hektara, Južnoj Australiji oko 200000 ha, Queenslandu 250000 ha, Zapadnoj Australiji 1,5 milijuna ha te na Tasmaniji 30 000 ha. Na području Sjevernog teritorija nisu zabilježeni veći požari.

Vijesti o ovoj katastrofi su brzo obišle svijet. Suosjećamo sa stradanjima australskog naroda i nadamo se da će žrtva i mukotrpan rad australskih vatrogasaca uroditi plodom.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica