Intervencije zbog nevremena

Slika /arhiva/multimedia/marusevec_1.jpg

Kalendarski kraj jeseni i početak zime donio je iznimno nepovoljne vremenske uvjeti. Velika količina kiše u kombinaciji s olujnim jugom i velika plima, izazvale su probleme u priobalju. Kontinentalni dio Hrvatske također nije ostao pošteđen vremenskih neprilika, zbog čega su u gotovo svim županijama zabilježene intervencije.

U Istarskoj županiji je 22. prosinca zabilježeno 12 tehničkih intervencija uzrokovanih nevremenom sa kišom i olujnim vjetrom na području Poreča, Umaga i Rovinja. Vatrogasci su na intervencijama radili na uklanjanju stabla, ispumpavanju vode i izvlačenju vozila. Na intervencijama je bilo angažirano ukupno 25 vatrogasca sa 14 vatrogasnih vozila.

Dana 22. prosinca uzrokovanih nevremenom sa kišom i olujnim vjetrom na području otoka Cresa i Raba, Grada Rijeke, Opatije i Lovrana u Primorsko – goranskoj županiji zabilježeno je 11 tehničkih intervencija na kojima je bilo angažirano 29 vatrogasca sa 11 vatrogasnih vozila.

U Šibensko-kninskoj županiji zabilježeno je 25 tehničkih intervencija na području Vodica, Šibenika, Skradina, Zatona, Knina i Rogoznice. -  Uglavnom se radilo o ispumpavanjima zbog velike kiše i podizanja mora. Ujutro se more postupno povuklo, tako da nema većih problema na našem području – rekao je zapovjednik VZŽ Šibensko – kninske Darko Dukić.

Vatrogasci Splitsko-dalmatinske županije su zbog nevremena zabilježili intervencije na području otoka Hvara, Brača, Grada Trogira, Sinja, Kaštela i Žrnovnice. Na intervencijama je bilo angažirano ukupno 32 vatrogasca sa 14 vatrogasnih vozila.

Vjerojatno najteže stanje je bilo u Omišu. Zbog velikog plimnog vala, poplavljen je gotovo cijeli stari dio grada. – Vatrogasci su od početka pratili situaciji. Međutim, nijes e moglo puno učiniti do povlačenja plimnog vala, nakon čega je uslijedilo ispumpavanje poplavljenih objekata. Jutros pratimo vodostaj Cetine koji postupno raste i krećemo sa sanacijom poplavljenih prometnica i objekata – rekao nam je zapovjednik DVD-a Omiš Višeslav Pešić.

I u Zadarskoj županiji zabilježeno je 13 tehničkih intervencija uzrokovanih nevremenom sa kišom, olujnim vjetrom i stvaranjem pijavice na području Grada Zadra. Vatrogasci su na intervencijama radili na uklanjanju stabla, saniranju krovišta i skidanju crijepova. Na intervencijama je bilo ukupno angažiran 33 vatrogasaca sa 17 vatrogasnih vozila.

Na širem području Grada Zagreba i Zagrebačke županije zbog nevremena došlo je do porasta vodostaja rijeka, odvodnih kanala i plavljenja većeg broja objekata te rušenja stabala. Vatrogasci su na intervencijama radili na uklanjanju stabala, ispumpavanju vode, vračanju šahtova i radili na mjerama obrane od poplave i izradi nasipa. Na području Grada Zagreba u saniranju posljedica nevremena vatrogasci su zabilježili 8 tehničkih intervencija sa 39 vatrogasca i 15 vatrogasnih vozila, a na području Zagrebačke županije zabilježeno je 17 tehničkih intervencija sa 56 vatrogasaca i 18 vatrogasnih vozila.

U Varaždinskoj županiji zabilježeno je 10 tehničkih intervencija na području Maruševca, Ivanca, Novog Marofa i Kneginca. Zbog jake kiše došlo je do porasta vodostaja u riječnim tokovima i odvodnim kanalima te su vatrogasci angažirani i na mjerama obrane od poplave i izradi nasipa na području Ivanca, Maruševca, Novog Marofa i Kneginca. Na intervencijama su sudjelovala ukupno 94 vatrogasca sa 20 vatrogasnih vozila.

Vatrogasci Krapinsko-zagorske županije su bili angažirani na desetak intervencija.  – Zabilježili smo 4 uklanjanja stabala s prometnica, 4 ispumpavanja i izradu zečjeg nasipa. Na nekoliko prometnica bio je prekinut promet zbog vode na kolniku.Stanje je jutros puno bolje – rekao nam je zapovjednik VZŽ Krapinsko-zagorske Marijan Lovrenčić

Foto: FB DVD Maruševec, FB DVD Bedekovčina



Hrvatska Vatrogasna Zajednica