143. redovna sjednica Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice

Slika /arhiva/multimedia/20191220_122156.jpg

U petak 20. prosinca u Kongresnom centru Princess u Jastrebarskom održana je 143. redovna sjednica Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice.

Sjednici su nazočili predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, počasni predsjednik i počasni zapovjednik HVZ-a Franjo Gregurić i Vinko Pošta te predstavnici vatrogasnih zajednica županija.

Sve prisutne je pozdravio predsjednik HVZ-a Ante Sanader, koji je istaknuo da smo na kraju prijelazne godine, u kojoj je Hrvatska vatrogasna zajednica konačno u pravom smislu postala krovna organizacija hrvatskog vatrogastva. Istaknuo je da od početka iduće godine HVZ postaje Središnji državni ured, što donosi nove zadatke i odgovornosti.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković se osvrnuo na operativne aspekte rada u 2018. i 2019. godini, s naglaskom na protupožarne sezoni u kojima su primijenjene lekcije naučene nakon iznimno naporne sezone u 2017. godini.

-          U 2018. i 2019. godini imali smo manje požara., koji su zahvaljujući djelovanju svih snaga brzo sanirani. Korištene su nove tehnologiji i rješenja, a svi segmenti uključeni u protupožarnu sezonu odradili su vrhunski posao i na tomu ima zahvaljujem – rekao je Tucaković.

Počasni predsjednik HVZ-a dr. Franjo Gregurić pozdravio je donošenje novog zakona rekavši kako je u zadnjih par godina vidljiv napredak u vatrogastvu te kako će novi zakon sigurno doprijeti još boljem statusu vatrogasaca. Na kraju je čestitao i zahvalio se predsjedniku Sanaderu na trudu koji je uložio u donošenje novog zakona o vatrogastvu.

Prihvaćen je Prijedlog izviješća o radu Hrvatske vatrogasne zajednice za 2018. godini, Prijedlog Izvješća o realizaciji Financijskog plana HVZ-as za 2018. godinu i prijedlog Financijskog plana HVZ-a za 2020. godinu. Također je prihvaćen prijedlog Izvješća Nadzornog odbora za 2018. godinu. Na samom kraju sjednice predsjednik Sanader se osvrnuo na Novi Zakon o Vatrogastvu.

- Izglasavanjem Zakona o vatrogastvu, dobili smo podlogu za daljnje djelovanje i napredovanje svih segmenata vatrogastva u budućem razdoblju – rekao je Sanader i zahvalio se svima koji su bili angažirani na pisanju Zakona te u radnjama koje su dovele do transformacije HVZ-a u Središnji državni ured za vatrogastvo.

Prije početka 134. redovne Skupštine, održana je 11. sjednica Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice. Sjednicu je vodio predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader. Na sjednici je usvojen zapisnik sa 10. sjednice Predsjedništva, prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Zaklade Kornati, prijedlog izmjena i dopuna plana nabave za 2019. godinu, prijedlog Programa osposobljavanja i usavršavanja dobrovoljnih vatrogasaca za 2020. godinu, te prijedlog odluke o priznavanju godine osnutka DVD-a Adamovec. Članovi Predsjedništva su se osvrnuli na Zakon o vatrogastvu koji je izglasan u Hrvatskom saboru 13. prosinca 2019. godine. Po završetku sjednice Predsjedništva, održana je sjednica Upravnog odbora Zaklade Kornati

Također je održana 5. sjednica Upravnog vijeća Vatrogasne škole. Prihvaćen je zapisnik sa 4. sjednice Upravnog vijeća, financijsko izviješće za školsku godinu 2018./2019. i financijski plan za školsku godinu 2019./2020. Razmatrane su i aktivnosti oko otvaranja odjeljenja Vatrogasne škole u Zagrebu te o utrošku sredstava akumuliranih od početka djelovanja škole.

 

 



Hrvatska Vatrogasna Zajednica