Vatrogasne intervencije kao posljedica olujnog nevremena na priobalju

Slika /arhiva/multimedia/supetar.jpg

Vatrogasci saniraju posljedice nevremena

Jučerašnji dan je na području svih priobalnih županija prošao u sanaciji posljedica jakog juga. Zabilježen je veliki broj vatrogasnih intervencija kod uklanjanja srušenih stabala i ispumpavanja vode iz objekata.

Na području Pule, Rovinja, Poreča, Umaga, Pazina, Labina u Istarskoj županiji zabilježene su 24 tehničke intervencije, većinom ispumpavanja vode.

I u Primorsko-goranskoj županiji na području Malog Lošinja, Velog Lošinja, Ike, Kampora i Kastva vatrogasci su ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata

  • Za razliku od noći s 12. na 13. studenoga, jučer smo imali manje intervencija. Najviše posla je bilo na području Malog i Velog Lošinja, gdje smo zabilježili nekoliko intervencija na ispumpavanju objekata i uklanjanju stabala – rekao nam je zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac.

Uslijed olujnog nevremena zabilježene su 34 tehničke intervencije na području Tisnog, Primoštena, Skradina, Rogoznice, Tisnog, Vodica, Skradina, Jezera, Betine, Kistanja, Pirovca i Šibenika u Šibensko-kninskoj županiji.

Vatrogasci Splitsko-dalmatinske županije zabilježili su 53 tehničke intervencije vode na području Jelse, Sinja, Splita, Marine, Trogira, Hvara i Kaštel Kambelovca. Pripadnici JVP Split imali su 3 intervencije piljenja stabala te po jednu intervenciju ispumpavanja vode, izvlačenje vozila iz lokve te jedan izvid.

Na području Dubrovačko-neretvanske županije ukupno je zabilježeno 168 intervencija koje se uglavnom odnose na uklanjanje stabala s prometnica, isto tako i električnih i PTT stupova, kao i ispumpavanja objekata, spašavanje brodica, popravljanje krovova…. U Dubrovniku, na stanici Petka, izmjeren je udar juga od čak 143 km/h, a kod otočića Sveti Andrija zabilježen je val visine skoro 11 m. Vatrogasci su intervenirali na čitavom području Dubrovačko-neretvanske županije, od Lastova, Korčule, Pelješca, Mljeta, doline Neretve, Dubrovačkog primorje, Grada Dubrovnika, Župe dubrovačke i Konavala.

Županijski zapovjednik Stjepan Simović rekao je da su sve vatrogasne postrojbe odmah stavljene u najveći stupanj pripravnosti, kako bi mogle žurno intervenirati te su tijekom posljednja dva dana uspješno radili na uklanjanju posljedica nevremena.

 Današnji dan je donio smirivanje meteo uvjeta. Međutim, za naredne dane je opet najavljeno pogoršanje, sa jakim vjetrom i padalinama, što će opet značiti pojačan obim posla za vatrogasce.

 

12./13. 11. 

Olujno nevrijeme praćeno obilnom kišom olujnim i orkanskim jugoistočnim i južnim vjetrom, zahvatilo je cijelo priobalje. Zbog olujnog vjetra te mokrog tla došlo je do rušenja velikog broja stabala koja su oštetila nekoliko automobila. Također zbog naglog porasta razine mora došlo je do plavljenja obala većeg broja obalnih gradova te mjesta na otocima.

 Istarska županija

U Istarskoj županiji zabilježeno je na području Pule 12, području Rovinja 8, Poreča 5, Umaga 5, Pazina 5 i na području Labina jedna tehnička intervencija. Većinom se radilo o uklanjanja srušenih stabala i granja sa prometnica te ispumpavanja i izvlačenja vozila.

 Primorsko-goranska županija

Zabilježeno je 10 tehničkih intervencija uzrokovanih nevremenom, većinom uklanjanja stabala te ispumpavanja vode iz objekata na području Rijeke, Malog Lošinja te Lovrana.

Zadarska županija

Zabilježeno je ukupno 13 tehničkih intervencija, a većinom se radilo o uklanjanju stabala sa prometnica na širem području Zadra.

Šibensko-kninska županija

Zabilježene su 26 intervencije (UVI) većinom uklanjanja stabala i granja te oštećenih dijelova objekata, najviše na području Šibenika te Vodica, Zatona, Primoštena, Brodarice, Tisnog, Grebaštice, Rogoznice, Perkovića i Knina.

Splitsko-dalmatinska

Zabilježena je 51 intervencija, većinom uklanjanja stabala ili granja te saniranja objekata i ispumpavanja uslijed plavljenja obala najviše na području Splita, Jelse na Hvaru i Trogira.

Dubrovačko-neretvanska županija

Zabilježeno je 12 intervencija većinom uklanjanja stabala ili granja te saniranja objekata na širem području Grada Dubrovnika. U ostalom dijelu županije zabilježeno je više od 60 intervencija uzrokovanih nevremenom.

Foto: DVD Hvar, DVD Supetar, VZŽ Dubrovačko-neretvanske



Hrvatska Vatrogasna Zajednica