Sastanak s izvršiteljima zadataka i sudjelovateljima ovogodišnjeg Programa aktivnosti Vlade RH

Slika /arhiva/multimedia/IMG_1065__kopija.JPG

U prostorijama Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja održan je sastanak s izvršiteljima zadataka i sudjelovateljima Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera  zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2019. godini. Tema sastanka bio je kratak pregled te analiza provedbe zadaća iz Programa aktivnosti.

Uvodno je sve sudionike pozdravio te se zahvalio na suradnji glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković.

U kratkom pregledu provedenih mjera iz Programa aktivnosti voditelj Odjela za operativne poslove HVZ-a Siniša Petkoviček upoznao je nazočne s najbitnijim značajkama ovogodišnje požarne sezone. Naglasio je da je bitno nastaviti i nadalje raditi na unapređenju sustava, poboljšanju i provedbi aktivnosti te pozvao sve izvršitelje da do 15. siječnja 2020. dostave svoja izvješća kako bi se ista pripremila te dostavila Vladi RH.

Svi sudjelovatelji Programa aktivnosti imali su priliku ukratko iznijeti aktivnosti koje su proveli u dijelu svojeg djelokruga rada, a vezano za provedbu posebnih mjera zaštite od požara.

Ministarstvo turizma je od ove godine novi sudionik Programa aktivnosti, a predstavnik Ministarstva pozdravio je sve nazočne iskazavši spremnost Ministarstva za rad na unaprjeđivanju Programa aktivnosti.   

Hrvatske šume iznijele su podatak kako su u ovogodišnju protupožarnu sezonu uložili 100 milijuna kuna, postavili dodatne tri nove kamere te zaključili da su ulaganja u preventivu polučila i 80 % manje opožarene površine.

Uvođenje novih tehnologija te njihovo integriranje u Operativno vatrogasno zapovjedništvo, poput izviđanja besposadnim letjelicama te prijenos snimanja požarišta iz zraka protupožarnim zrakoplovima značajno je doprinio činjenici što je, unatoč povećanom broju požara znatno manji indeks opožarene površine.

Zaključeno je da će svi sudionici dostaviti svoje prijedloge za poboljšanja u izradi novog Programa aktivnosti koji se izrađuje za 2020. godinu.

Inspekcijski nadzor u požarnoj sezoni 2019.

Održan je i sastanak inspekcijskih službi ministarstava i drugih javnopravnih tijela na kojem su iznijela iskustva u provedbi inspekcijskog nadzora u požarnoj sezoni 2019.

Sudionici sastanka iznijeli su provedene aktivnosti te najavili dostavljanje izvješća po obvezama temeljenim u Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera  zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2019. godini.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica