Odličan nastup hrvatskih odjeljenja na natjecanju

Slika /arhiva/multimedia/20.7._Zatvaranje.jpg

Reprezentacija Hrvatske vatrogasne zajednice, koju je vodio voditelj reprezentacije Nedeljko Vukalović, u sastavu: trener Hrvoje Novaković, fizioterapeut Valentina Novak, prevoditelj Mario Starčević i vatrogasni suci Ivan Brlečić, Mirko Ružić i Ivan Kovač, te natjecateljska odjeljenja (po deset članova vatrogasne mladeži i dva voditelja) DVD Bedekovčina (muški), DVD Nuštar (ženske) i DVD Šandorovec (ženske) uspješno su završili svoj nastup na 22. međunarodnom natjecanju vatrogasne mladeži CTIF-a.

Nedjelja, 14.7.2019. godine - Dolazak i prijava

Nakon dugog putovanja reprezentacija je stigla u švicarski grad Martigny, gdje se odvijalo natjecanje.

Međunarodna zajednica vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF) bila jer organizator, suorganizator natjecanja bila je Vatrogasna zajednica Švicarske, a domaćim grad Martigny.   Ukupno je na natjecanje došlo 600 sudionika iz 23 zemlje članice CTIF-a. Domaćin se za prijavu vrlo dobro pripremio, i već nakon nekoliko minuta reprezentacije su se smjestile u dvije škole u masovnom smještaju (12 do 15 osoba po učionici), kao što je uobičajeno na natjecanjima CTIF-a. Po dolasku, ali i tijekom svih dana boravka, domaćini su bili na raspolaganju za sve moguće zahtjeve i upite sudionika. Također su tuševi i sanitarni čvorovi bili vrlo često čišćeni, tako da su uvjeti smještaja bili vrlo dobri.

        

Ponedjeljak, 15.7.2019. godine – Trening i otvaranje

15.7. 2019. godine sva su hrvatska natjecateljska odjeljenja održala svoj prvi trening. Svako natjecateljsko odjeljenje je imalo na raspolaganju 30 minuta za uvježbavanje vježbe s preprekama i 30 minuta za štafetnu utrku. Poseban problem za natjecatelje predstavljale su teške i gumirane cijevi, tako da su sva natjecateljska odjeljenja imala izrazite probleme s istima. Nakon prigovora većine voditelja delegacija, cijevi su promijenjene na treningu 17.7.

Neuobičajeno za dosadašnja otvaranja, otvaranje natjecanja i paljenje natjecateljskog plamena održalo se istog dana poslijepodne na centralnom gradskom trgu uz završni veličanstveni vatromet.

 

Utorak, 16.7.2019. godine – Slobodan dan

Hrvatska natjecateljska odjeljenja su imala slobodan dan, koji je iskorišten za izlet do najvišeg podzemnog jezera u Europi. Općenito su se domaćini jako potrudili, da sudionicima osiguraju popunjenje slobodnog vremena uz mogućnost besplatnog posjeta muzejima i znamenitostima regije.

Navečer je u centralnom gradskom muzeju upriličen prijem vatrogasnih sudaca, prilikom kojeg je počasnu medalju CTIF-a primio Ivan Brlečić, koji je kao vatrogasni sudac sudjelovao na 8 međunarodnih natjecanja CTIF-a kao vatrogasni sudac, a još na 3 je sudjelovao kao natjecatelj.

 

Srijeda, 17.7.2019. godine – Zadnji trening i Odbor za mladež CTIF-a

Hrvatska natjecateljska odjeljenja održala su zadnji trening, na kojem su bili identični uvjeti kao na samom natjecanju, tj. svako odjeljenje je imalo po 10 minuta za vježbu s preprekama i štafetnu utrku, uz paralelni start na zapovijed preko razglasa. Pri tome je vrijeme za pripremu ograničeno na maksimalno 5 minuta.

Dok su neka natjecateljska odjeljenja trenirala na stadionu, u centru grada je organizirana utrka za sva natjecateljska odjeljenja s 14 postaja, gdje se trebalo odgovoriti na određena pitanja vezana uz lokaciju i znamenitosti grada.

Popodne je održana sjednica Odbora za vatrogasnu mladež CTIF-a, na kojoj je sudjelovao Milivoj Taslak, predsjednik Odbora za vatrogasnu mladež HVZ-a, te Mario Starčević kao prevoditelj. Na sjednici su pohvaljeni napori domaćina, te je predloženo da se sljedeći simpozij vatrogasne mladeži CTIF-a održi od 20. do 24. svibnja 2020. godine u Hrvatskoj.

 

Četvrtak, 18.7.2019. godine – Natjecanje, logorska olimpijada i Izvršni Odbor CTIF-a

Kucnuo je dan D.

Prvi nastupa DVD Bedekovčina u muškoj kategoriji i ima vrijeme štafetne utrke 63,08 sekunde (trećenajbolje vrijeme svih štafetnih utrka) bez greške. Nakon toga slijedi vježba s preprekama (40,77 sekunde, za jednu stotinku sekunde slabije od najbolje vježbe s preprekama), ali nažalost s greškom na jednom čvoru.    

Drugi nastupa DVD Nuštar u ženskoj kategoriji s obje vježbe bez greške i vremenima vježbe s preprekama od 46,53 sekunde (četvrto vrijeme svih vježbi) i štafetne utrke od 70,22 sekunde (drugo vrijeme svih štafetnih utrka).

Treći nastupa DVD Šandorovec u ženskoj kategoriji s obje vježbe bez greške i vremenima vježbe s preprekama od 49,12 sekunde (četvrto vrijeme svih vježbi) i štafetne utrke od 72,46 sekunde (osmo vrijeme svih štafetnih utrka).

Poslijepodne se održala logorska olimpijada, gdje su se sva natjecateljska odjeljenja natjecala u brzini savladavanja različitih zadataka na 50 igrica.

Istovremeno se održala sjednica Izvrnog odbora CTIF-a. Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljao je u ime dopredsjednika CTIF-a i predsjednika HVZ-a Ante Sanadera tajnik Operativno-tehničkog stožera HVZ-a Mario Starčević.

 Petak, 19.7.2019. godine – Izlet, Skupština CTIF i predstavljanje nacija

  Za sve sudionike natjecanja domaćin je omogućio izlet do najvišeg europskog zoološkog vrta.

Istovremeno se održavala Skupština CTIF-a, gdje su tajnim glasanjem izabrani kao dopredsjednici CTIF-a Hartmut Ziebs (Njemačka), Berczi Laszlo (Mađarska), Milan Dubravac (Slovenija), Ole Hansen (Norveška) i Zdenek Nytra (Češka Republika). Za glavnog tajnika CTIF-a izabran je Roman Sykora (Austrija). Pritom je nakon 2 mandata kao dopredsjednik CTIF-a Ante Sanader proglašen počasnim članom CTIF-a.

Na središnjem prepunom gradskom trgu Martignya sve nacije su se predstavile pjesmom i plesom. Nakon toga je domaćin organizirao kušanje švicarskog tradicionalnog jela (topljeni sir i kuhani krumpiri u ljuski).

 

Subota, 20.7.2019. godine – Izložba nacija i zatvaranje natjecanja

 Ujutro su sve nacije organizirale izložbu nacija na središnjem gradskom trgu. Posebna zahvala našem već tradicionalnom sponzoru Kraš, ali i Hrvatskoj turističkoj zajednici i sponzorima hrvatskih domaćih delicija.

Poslijepodne se na središnjem gradskom stadionu Martignya održalo zatvaranje natjecanja i proglašenje rezultata.

Rezultati 22. međunarodnog natjecanja su bili sljedeći:

Muški (ukupno 38 odjeljenja):

1.Bad Mühllachen (Austrija)

2. Martin im Mühlkreis (Austrija)

3. Trentino (Italija)

7. Bedekovčina – zlatna medalja

Također je DVD Bedekovčina osvojio prvo mjesto logorske olimpijade!

Ženske (ukupno 18 odjeljenja):

1. Zbilje (Slovenija)

2. Piskova Lhota (Češka Republika)

3. Nuštar (Hrvatska) – zlatna medalja

7. Šandorovec – srebrna medalja

         Natjecateljskim odjeljenjima su za odličan nastup i uspješne rezultate čestitali predsjednik HVZ Ante Sanader i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica