Informacija s Predsjedništva HVZ-a u Krapini

Slika /arhiva/multimedia/IMG_9311__kopija.JPG

U prostorima DVD-a Krapina 11. srpnja održana je deveta sjednica Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice na čijem su otvaranju prisustvovali i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar te gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović.

Uvodno je predsjednik VZŽ Krapinsko-zagorske Stjepan Skuliber izrazio zadovoljstvo što je ove godine i svečana sjednica Skupštine HVZ-a održana u ovoj županiji, ali i to što njihovi vatrogasci godinama idu na priobalje tijekom sezone i pomažu kolegama. Pohvalio je angažman vatrogasaca tijekom zadnjeg nevremena u kojem su vatrogasci u jako kratkom vremenu sanirali njegove posljedice. Gradonačelnik Gregurović je naglasio kako je Dobrovoljno vatrogasno društvo Krapina najstarije društvo u županiji i jedno od najstarijih u Hrvatskoj te je pozdravio činjenicu što se sjednica Predsjedništva održava u kolijevci vatrogastva u Hrvatskom zagorju i u prostoru DVD-a koji je uređen. Župan Kolarić je izrazio zadovoljstvo što u Krapini može pozdraviti predsjednike vatrogasnih zajednica iz čitave Hrvatske. –Vatrogasci su snaga na koju ja kao župan mogu uvijek računati, a vatrogasci su uvijek prvi koji priskaču u pomoć. Ako se gdje vidi dobra organiziranost, onda je to u vatrogastvu i stoga pohvaljujem glavnog zapovjednika Tucakovića i predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Sanadera koji to vrlo dobro vode – zaključio je Kolar.

Predsjednik HVZ-a Ante Sanader koji je zahvalio na najvišoj razini na kojoj su članovi Predsjedništva dočekani, rekavši kako to dovoljno govori o tome koliko se lokalna samouprava brine o vatrogascima ove županije.

Na sjednici je usvojeno Izvješće o radu za 2018. godinu, a glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković objasnio je što je napravljeno u sklopu Programa aktivnosti i pohvalio činjenicu što se svake godine u njega uključuje sve veći broj subjekata i jedinica lokalne samouprave. Novina u ovoj godini je akontacija za sezonske vatrogasce koja će se isplaćivati zaključno do mjeseca listopada, tj. zavisno od klimatskih uvjeta do kada će sezona trajati. Dodao je i kako su vatrogasne intervencije brojčano na razini prošlogodišnjih. Do sada je na području Republike Hrvatske izgorjelo oko 30.000 hektara površine, od čega 16.000 hektara otpada na priobalje, a ostalo na područje kontinenta. Na priobalje je s kontinenta otišlo 90-ak vatrogasaca na 14 dislokacija, što na otocima, što u samom priobalju, a zaposleno je 1700 vatrogasaca u sedam priobalnih vatrogasnih zajednica županija.

U nastavku sjednice usvojene su Smjernice za izradu Državnog proračuna za 2020. godinu i projekcija za 2021. i 2022. godinu te izmjene Plana nabave za 2019. godinu. Dana je i informacija o Sporazumu o suradnji na realizaciji projekta „Modernizacija radiokomunikacijske opreme sustava civilne zaštite“ koji je potpisan između HVZ-a i MUP-a te HGSS-a, a u sklopu kojeg su vatrogascima dodjeljenji prijenosni radio uređaji, mobilni radio uređaji te antene za stacionar. Putem Odašiljača i veza država će nam osigurati radiokomunikacijski sustav putem koje će pokrivenost biti na niovu cijele RH.

Dana je informacija o podnesenom Izvješću o provedenom e-savjetovanju Obrasca prethodne procjene za Nacrt prijedloga Zakona o vatrogastvu. Ministarstvo unutarnjih poslova je zatražilo od državnih tijela i sindikata dostavu mišljenja na Nacrt prijedloga Zakona o vatrogastvu u prethodnom postupku te će ista po primitku proslijediti Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici kako bi ih Radna skupina analizirala.

Također, dana je i informacija o uvođenju e-računa, a vezano za što će HVZ organizirati seminar, sukladno potrebama s terena.

Na sjednici je usvojen prijedlog da se Hrvatska vatrogasna zajednica učlani u organizacije EFSCA i FEU. Savez vatrogasnih zajednica vatrogasnih časnika Europske Unije (FEU) ima za cilj utjecati na EU u pogledu razvoja vatrogasnih postrojbi i zaštite od požara posebno u pogledu organizacije, upravljanja, strukture, tehničkih znanja, osposobljavanja, vatrogasnog inženjerstva i sl., kao i zaštite života i ljudi od požara i ostalih ugroza i katastrofa. Savez europskih vatrogasnih škola (EFSCA) ima za cilj razmjenu informacija i poticanje suradnje između europskih vatrogasnih škola. Prijedlozi su jednoglasno usvojeni.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica