Posjet delegacije ruskog EMERCOM-a Varaždinskoj županiji

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/emercom1_.jpg

U sklopu posjeta predstavnika Emercoma Republici Hrvatskoj odnosno DUZS, 11 regionalnih vatrogasnih zapovjednika posjetilo je i Varaždinsku županiju.

U sklopu posjeta predstavnika Emercoma (Ministarstva za izvanredne okolnosti Ruske Federacije) Republici Hrvatskoj odnosno Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, 11 regionalnih vatrogasnih zapovjednika posjetilo je i Varaždinsku županiju.
DUZS je organizirao ovaj posjet temeljem zamolbe ruske strane, a s ciljem da ih se upozna sa sustavom vatrogastva u Republici Hrvatskoj s naglaskom na dobrovoljno vatrogastvo. Izravan povod je donošenje zakona o osnivanju dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi na području Ruske Federacije koji je donesen u svibnju ove godine, a kojim se propisuje da do 2014. godine u Ruskoj Federaciji mora biti 850 000 dobrovoljnih vatrogasaca.


Obzirom da u Ruskoj Federaciji nema tradicije dobrovoljnog vatrogastva, zamolili su hrvatsku stranu da prenese svoja iskustva na tom području. Iz tog razloga za rusku je stranu bio organiziran posjet dobrovoljnim vatrogasnim postrojbama u sjevernoj Hrvatskoj (DVD Vrbovec, DVD Zelina, DVD Novi Marof, DVD Varaždin), kao i u priobalnom dijelu (DVD Kaštel Gomilica, JVP Split) kako bi se upoznali sa specifičnostima dobrovoljnog vatrogastva u Republici Hrvatskoj.
Tako je u popodnevnim satima 13. rujna 2011. godine rusko izaslanstvo u pratnji Mladena Vinkovića, pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika za kontinent te Nataše Briški, voditeljice Odsjeka za bilateralnu suradnju pri DUZS-u, posjetilo Protupožarni centar u Novom Marofu. Tamo su od strane predsjednika DVD-a Nedjeljka Vukalovića i 10-tak članova Društva upoznati sa samostalnim operativnim djelovanjem jednog od najkvalitetnijih DVD-ova u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.


Tijekom kasnijeg posjeta Varaždinu, vatrogasni zapovjednici ruskih regija većih i do četiri puta veće od Hrvatske razgovarali su s djelatnicima Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina i razgledali njihov vozni park. Posebnu pažnju posvetili su razgledavanju Muzeja hrvatskog vatrogastva, dok ih je uime vatrogastva Varaždinske županije pozdravio predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Biškup. Prezentaciju ustroja i aktivnosti vatrogastva Varaždinske županije pripredio je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček. Iskazan je pritom znatan interes ruskih kolega glede zakonskih osnova za djelovanje vatrogasnih organizacija, kao i unutarnju strukturu dobrovoljnih vatrogasnih društava.
S. K.

Na sastanku održan dan prije sudjelovao je i Mario Starčević Tajnik OTS-a HVZ, koji je predstavio ustroj i obuku u dobrovoljnom vatrogastvu u RH.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica