VATROGASCI SU PONOS HRVATSKE

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/PonosHrvatske_0.jpg

U Hrvatskom narodnom kazalištu sinoć je dodjeljena osma po redu nagrada Ponos Hrvatske.

U Hrvatskom narodnom kazalištu dodjeljena je osma po redu nagrada Ponos Hrvatske. Tročlani žiri odabrao je 25 dobitnika koji su proteklu godinu zadužili svojom humanošću i altruizmom, a koji su sinoć pred gledateljima malih ekrana, i ispred više od 500 visokih uzvanika u kazalištu, primili svoje nagrade.
Vatrogasci, profesionalci kao i dobrovoljci, samo na moru godišnje ugase oko 3500 požara. Statistički gledano, vatrogasci u svakom satu odrade po 4 intervencije - rekao je predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader koji je zajedno s načelnikom Željkom Popovićem primio nagradu u ime svih vatrogasaca. Nagrada je ujedno i podsjetnik da vatrogasci osim što gase požare, sudjeluju u cijelom nizu raznih intervencija kojima štite građane od poplava, ekoloških i kemijskih opasnosti, sudjeluju u raznim tehničkim intervencijama pa čak i u spašavanju životinja kada se nađu u opasnosti. Sve to rade riskirajući vlastite živote a veći dio njih, oko 62 000,  radi to na dobrovoljnoj bazi.
O tome kako izgleda jedna intervencija u stvarnosti demonstrirali su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba prikazavši na pozornici tehničku intervenciju spašavanja unesrećenog iz vozila uz pomoć hidrauličkog aparata.

O nagradi:
Ponos Hrvatske naziv je udruge i nagrade koja se svake godine dodjeljuje građanima Hrvatske za hrabra i nesebična djela, postupke i sl. Nagradu je 2005. godine ustanovio dnevni list 24sata, a 2008. godine osnovana je udruga Ponos Hrvatske koja okuplja dobitnike te prestižne nagrade. Spasiti ljudski život ne mareći za sebe, pomoći nepoznatom čovjeku u nevolji, biti pošten ondje gdje to nitko ne očekuje ili cijeli život posvetiti pomaganju drugima - sve su to marljivo činili i svake godine čine dobitnici nagrade Ponos Hrvatske.
Visoki pokrovitelj nagrade je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Dobitnici nagrade za 2012. godinu:




Hrvatska Vatrogasna Zajednica