Sjednica Koordinacije vatrogasnih zajednica priobalja

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_2097_-_Copy.JPG

Na inicijativu Vatrogasne zajednice Istarske županije u Savudriji je 12. studenog 2014. održana sjednica Koordinacije vatrogasnih zajednica priobalja.

Na inicijativu Vatrogasne zajednice Istarske županije u Savudriji je 12. studenog 2014. održana sjednica Koordinacije vatrogasnih zajednica priobalja.
U središtu pozornosti bile su aktualne teme vatrogastva priobalja. Prva tema bio je projekt videonadzora otvorenog prostora, koji je u Istri instaliran prije 10 godina i koji se dalje razvija sukladno planu Hrvatskih šuma s opredjeljenjem da se širi na cijelo jadransko priobalje. O toj temi sudionike sjednice informirali su Dino Kozlevac, vatrogasni zapovjednik Istarske županije i Ivan Ištuk, član Uprave Hrvatskih šuma.
Druga središnja tema su bila plovila i organizacija djelovanja vatrogasaca na moru s naglaskom na mogućnosti korištenja sredstva iz europskih fondova. Glede EU fondova razgovaralo se i o izgledima za dobivanje sredstava za izgradnju vatrogasnih domova, nabavu vatrogasnih vozila i edukaciju vatrogasnog kadra. Isto tako, sudionici skupa su se očitovali i o Programu Vlade RH o požarnoj sezoni 2015. godine.
Nakon temeljite rasprave zaključeno je da se podržavaju aktivnosti oko razvoja sustava videonadzora u svim županijama. Glede plovila za djelovanje na moru trebaju se izvidjeti mogućnosti (u okviru projekta Holistic) da se već tijekom ove godine dogovori izrada studije ili strategije gašenja na moru. Treći zaključak je da HVZ uputi tipske upitnike u sve županije u kojem bi se navele stvarne potrebe vatrogastva i to obavilo u roku od dva tjedna. HVZ će dobivene podatke uputiti Vladi i nadležnim ministarstvima s ciljem da to bude uvršteno u odgovarajuće dokumente. S obzirom da se već nekoliko godina ne uvažavaju primjedbe vatrogasnih struktura, na Program Vlade za sezonu bit će upućen zahtjev da se razmotre sve primjedbe i sugestije kako bi pripreme za sezonu 2015. bile što bolje i omogućile što učinkovitiji rad vatrogasaca tijekom protupožarne sezone iduće godine.
U radu skupa sudjelovali su predsjednici, zapovjednici i tajnici priobalnih županija, Ante Sanader, predsjednik i Željko Popović, načelnik HVZ-a, Ivan Ištuk, član Uprave Hrvatskih šuma te Anica Dobran Černjul i Sanja Labinjan, iz Odjela za međunarodnu suradnju Istarske županije.
Naredna sjednica Koordinacije održat će se 10. prosinca 2014. godine.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica