V. sjednica Odbora za odlikovanja i priznanja Predsjedništva HVZ - 15. prosinca 2014.

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_9073_-_Copy_1.JPG

V. sjednica Odbora za odlikovanja i priznanja Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice održana je 15. prosinca 2014. u prostoru Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije

Na V. sjednici Odbora za odlikovanja i priznanja Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice održanoj 15. prosinca 2014. u prostoru Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, uz članove Odbora, bili su prisutni župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, načelnik HVZ-a Željko Popović i tajnica Odbora za odlikovanja i priznanja Predsjedništva HVZ-a Marina Strbad.
Nakon usvajanja dnevnog reda te zapisnika sa IV. sjednice, predsjednik Odbora upoznao je članove s proslijeđenim prijedlozima vatrogasnih zajednica županija za dodjelu priznanja i odlikovanja, te nakon razmatranja donosena je odluka da su ispunjeni osnovni uvjeti propisani Pravilnikom o dodjeli vatrogasnih priznanja, odlikovanja, znamenja, povelja i plaketa, te dodjeljuju:
• 2 zlatne medalje VZŽ Bjelovarsko-bilogorska,
• 1 zlatnu medalju VZŽ Istarska,
• 2 zlatne plamenice VZŽ Koprivničko-križevačka,
• 1 zlatnu plamenicu, 2 medalje za posebne zasluge VZŽ Krapinsko-zagorska,
• 1 medalju za posebne zasluge VZŽ Karlovačka,
• 1 medalju za posebne zasluge VZŽ Sisačko-moslavačka,
• 8 zlatnih medalja, 4 zlatne plamenice, 1 medalju za posebne zasluge VZŽ Splitsko-dalmatinska,
• 10 zlatnih medalja, 6 zlatnih plamenica, 2 medalje za posebne zasluge VZŽ Šibensko-kninska
• 2 zlatne medalje, 4 zlatne plamenice, 1 medalju za posebne zasluge VZŽ Varaždinska.

U nastavku sjednice načelnik Ž. Popović prisutne je upoznao o sljedećim stavkama u sklopu 3. točke dnevnog reda, te iznosi Prijedlog o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodjeli da za dodjelu zvanja višeg počasnog vatrogasnog časnika kandidirati se mogu osobe koje su stekle zvanje vatrogasnog časnika i provele u tom zvanju pet godina i osobe kojima je dodijeljeno zvanje počasnog vatrogasnog časnika i provele u tom zvanju pet godina. Nadalje predlaže se da iznimno Predsjedništvo Hrvatske vatrogasne zajednice, odnosno predsjedništvo (upravni odbor) vatrogasne zajednice županije, vatrogasne zajednice grada/općine, a na prijedlog nadležnog Odbora može dodijeliti i veći broj odlikovanja i izvan rokova propisanih ovim člankom, i to:
- Hrvatska vatrogasna zajednica, zlatna odlikovanja i odlikovanja za posebne zasluge
- vatrogasna zajednica županije / Grada Zagreba, srebrna odlikovanja,
- vatrogasna zajednica općine/grada ili područja, brončana odlikovanja.
Prije donošenja odluke iz prethodnog stavka nadležna vatrogasna zajednica treba dostaviti dodatno pisano obrazloženje potpisano od strane predsjednika i zapovjednika.
Jednoglasno su usvojeni prijedlozi točke 3. dnevnog reda te se Pravilnik prosljeđuje Predsjedništvu Hrvatske vatrogasne zajednice na usvajane.

U sklopu točke Razno članovi su upoznati sa Zahtjevom za tumačenjem dodjele vatrogasne plamenice od VZŽ Vukovarsko-srijemske, Zamolbom za odobrenje odlikovanja DVD-a Zaton, te Zahtjevom za nadopunu Pravilnika o dodjeli vatrogasnih priznanja i odlikovanja od strane Koordinacija DVD-a Slatina, Vodice, San Marino- Novi Vinodolski, Lobor, Velika, Kutjevo, Slatina i VZG Bakara.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica