Muzej hrvatskog vatrogastva ugodno iznenadio Varaždince

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_9313.JPG

U manifestaciji Noć muzeja ove je godine, 30. siječnja, po prvi puta sudjelovao i Muzej hrvatskog vatrogastva.
O interesu za ovakvu vrstu postava svjedoči i činjenica da je samo sinoć Muzej posjetilo gotovo 400 posjetitelja.

U manifestaciji Noć muzeja ove je godine, 30. siječnja, po prvi puta sudjelovao i Muzej hrvatskog vatrogastva.
O interesu za ovakvu vrstu postava svjedoči i činjenica da je samo sinoć Muzej posjetilo gotovo 400 posjetitelja koliko ih je, unatoč snijegu koji je neumorno padao, prodefiliralo Muzejem.

Uz stalni postav Muzeja i stručno vodstvo kustosa, za ovu je manifestaciju otvorena i izložba najboljih likovnih i literarnih radova predškolskog i školskog uzrasta, a za najmlađe je organizirana radionica crtanja motiva iz Vatrogasne bojanke.
Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Varaždin, Mario Rogina i Vanja Lončar, održali su zanimljivo predavanje o iskustvima vatrogascima, specifičnim intervencijama s kojima su se do sada susretali kao i izazovima i obukama koje se danas pred vatrogasce postavljaju: od spašavanja s visina i dubina do ronjenja i speleologije.
Tijekom cijele večeri su u Muzeju emitirani filmovi s vatrogasnih intervencija, a pripadnici DVD-a Prvi dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu za građane su izložili vatrogasnu opremu kao i vatrogasno vozilo. Vrata svoje garaže su otvorili i varaždinski profesionalci gdje su se svi zainteresirani mogli upoznati s opremom, vremenom izlaska na intervenciju i ostalim specifičnostima vatrogasne struke. Zanimljivi predmeti vezani za vatrogasce i vatrogasnu povijest mogli su se kupiti u suvenirnici, od majica, šalica, magneta do monografija.

O dojmovima oko Muzeja dovoljno govori samo jedan komentar od brojnih, sinoć upisanih, u Knjigu dojmova: Muzej je izvrstan, pravo iznenađenje, postav je zanimljiv i drago nam je da postoji interes za očuvanje vatrogasne baštine.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica