ENC uređaji za vatrogasna vozila

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/548124_-_Copy.jpg

U proceduri je donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestama kojim se očekuje propisivanje neplaćanja cestarine za korištenje autocesta i objekata s naplatom za vozila prepoznatljivog vizualnog identiteta: policijskih i vatrogasnih vozila, vozila oružanih snaga, vozila hitne pomoći i gorske službe spašavanja, a za takva vozila, registrirana u Republici Hrvatskoj, evidencija će se provoditi ENC uređajem.

Na temelju zamolbe Hrvatske vatrogasne zajednice za osiguranje ENC uređaja kako bi vatrogasna vozila imala besplatni prolazak korištenjem ENC uređaja stigao je odgovor Uprave Hrvatskih autocesta održavanje i naplata cestarine d.o.o.

Obavijestili su nas da je u proceduri donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestama kojim se očekuje propisivanje neplaćanja cestarine za korištenje autocesta i objekata s naplatom za vozila prepoznatljivog vizualnog identiteta: policijskih i vatrogasnih vozila, vozila oružanih snaga, vozila hitne pomoći i gorske službe spašavanja, a za takva vozila, registrirana u Republici Hrvatskoj, evidencija će se provoditi ENC uređajem. Do donošenja navedenog Zakona i pripadajućeg propisa koji će održavati vizualni identitet, način korištenja, evidentiranje vozila i nadzor istih, propuštanje vatrogasnih vozila provodi se po postojećem propisanom postupku kao za "vozila s pravom prednosti prolaska".

Nastavno na to, obavještavamo Vas da je Vlada Republike Hrvatske na 234. sjednici održanoj 2. srpnja 2015. usvojila Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestama, koji je upućen u saborsku proceduru donošenja, a kojim je, između ostalog, propisano i da vatrogasna vozila prepoznatljivog vizualnog identiteta ne plaćaju cestarinu za korištenje autocesta i objekta s naplatom. Za vatrogasna vozila registrirana u Republici Hrvatskoj evidencija prolazaka provodi se putem uređaja za elektronsku naplatu cestarine (ENC uređaj), dok će ministar pomorstva, prometa i infrastrukture donijeti propis kojim će se odrediti vizualni identitet svih vozila hitnih službi pa tako i vatrogasnih, postupanje upravitelja autocesta i vlasnika navedenih vozila, način korištenja, evidentiranja i izvještavanja o korištenju autoceste i objekta na državnoj cesti za vozila hitnih službi registrirana izvan Republike Hrvatske te provođenje nadzora. Prijedlogom zakona propisano je da nadzor korištenja autoceste i objekta s naplatom temeljem podataka evidentiranih uređajem za elektronsku naplatu cestarine će provoditi Hrvatska vatrogasna zajednica za vatrogasna vozila te Ministarstvo pomorstva za vozila hitnih službi registrirana izvan Republike Hrvatske.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica