Održana 11. sjednica Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_7935_-_Copy_5.JPG

U Jastrebarskom je održana je 11. sjednica Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice, 18. prosinca 2015. godine.

Usvojen je Plan nabave za 2016. godinu.

Odlukom o darovanju službenog vozila, Škoda Fabia darovana je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Ružić.

Prijedlog sudjelovanja u EU-projektu prezentiran je slijedećim dokumentima: Odluka o financiranju projekta Europske unije Hrvatske vatrogasne zajednice „Ulaganje u informatičke resurse vatrogasnih organizacija u Republici Hrvatskoj“; Izjava o ulaganju u informatičke resurse vatrogasnih organizacija Republike Hrvatske 2014-2020. i Sporazum o sufinanciranju EU – projekta o ulaganju u informatičke resurse vatrogasnih organizacija Republike Hrvatske 2014.- 2020.Cilj projekta je edukacija vatrogasnih operatera, vatrogasnih zapovjednika i odgovornih osoba u vatrogastvu za korištenje informacijskih aplikacija Hrvatske vatrogasne zajednice „Vatronet“, „Upravljanje vatrogasnim intervencijama“, „Uzbunjivanje vatrogasaca“, „Praćenje vatrogasnih vozila i GIS“ i „Interaktivna baza opasnih tvari“, te poboljšanje vatrogasnih vještina korištenjem informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Usvojene su predložene izmjene i dopune Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji poslova u Stručnoj službi Hrvatske vatrogasne zajednice sa ciljem zapošljavanja novih zaposlenika koji će raditi na EU projektu.

Odlukom o financiranju sustava uzbunjivanja vatrogasaca u Republici Hrvatskoj koja obuhvaća financijski aspekt,tehničke značajke sustava i statistike vatrogasnih intervencija po županijama u petogodišnjem razdoblju od 2011. do 2014.,godine omogućeno je korištenje novog sustava uzbunjivnja vatrogasaca.

Prezentirana je Strategija razvoja i primjene informacijsko-komunikacijskih tehnologija u vatrogastvu Republike Hrvatske za razdoblje od 2015. do 2020.godine čiji su ciljevi stvaranje jedinstvenog integriranog informatičko-komunikacijskog sustava koji će modularno povezati sve dosadašnje kao i buduće sustave, te objediniti skupljeno znanje i iskustvo; bolja potpora odlučivanju kod svih radnih procesa u vatrogasnom sustavu; stvaranje platforme za edukaciju vatrogasnih kadrova, pučanstva te polaznika određenih obrazovnih institucija;bolje vodoravno i okomito povezivanje te jedinstveno djelovanje svih vatrogasnih službi i tijela.

Programom osposobljavanja i usavršavanja dobrovoljnih vatrogasaca za 2016. godinu određuje se broj dobrovoljnih vatrogasaca koji se planira osposobiti i usavršiti tijekom 2016. godine te iznosi sufinanciranja za njegovo ostvarivanje.

Odlukom o korištenju grba Republike Hrvatske na zaglavlju akta Hrvatske vatrogasne zajednice propisuje se korištenje grba Republike Hrvatske naaktima koji se izrađuju u okviru javnih ovlasti.
Odluka o obveznom rasporedu korespondencije između Hrvatske vatrogasne zajednice sa tijelima državne uprave, vatrogasnim zajednicama županija i Grada Zagreba, vatrogasnim zajednicama gradova, općina i područja, javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima propisuje obavezni redoslijed korespondencije između navedenih tijela.

Programom informativno-promidžbene i nakladničke aktivnosti u 2016. godini planiran je od novih izdanja priručnik Protupožarna preventiva, namijenjen prvenstveno polaznicima Vatrogasne škole HVZ-a. Tiskat će se dopunjena izdanja Priručnika za osposobljavanje časnika i dočasnika, Monografija HVZ-a, Priručnik za vatrogasna natjecanja u RH, Priručnik za osposobljavanje za zvanje vatrogasac kao i Priručnik za osposobljavanje vatrogasne mladeži i Vatrogsni godišnjak.

Okvirnim programom obilježavanja 140. obljetnice HVZ u 2016. godini imenuje se organizacijski odbor, te utvrđuje program mimohoda vatrogasnih postrojbi, pokazne vježbe i svečane sjednice Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice.

Predsjedništvo Hrvatske vatrogasne zajednice je donijelo vjerodostojno tumačenje odredbi članka 5. Pravila vatrogasne službe u svezi statusa izvršnog člana.

Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodjeli vatrogasnih priznanja, odlikovanja, znamenja, povelja i plaketa propisne su dvije nove plakete,plaketa vatrogasne zajednice županije / Grada Zagreba i plaketa vatrogasne zajednice grada, općine odnosno samostalnog dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Odlukama o priznavanju godine osnivanja utvrđuje se godina osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan i Strizovojna.

Odlukom o dodjeli zvanja dodijeljeno je zvanje „počasni viši vatrogasni časnik“ g. Zdenku Poletti, članu DVD-a Dobrovac.

Usvojen je Naputak u svezi obavljanja povremenog prijevoza putnika i robe u cestovnom prometu vatrogasnim vozilima.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica