PROMOCIJA IZDANJA HRVATSKE VATROGASNE ZAJEDNICE

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_7972_-_Copy.JPG

Nova izdanja u nakladi Hrvatske vatrogasne zajednice danas su predstavljena u Jastrebarskom.

Monografija Gjuro Stjepan Deželić - otac hrvatskog vatrogastva, dvojice autora i imenjaka: Đure Deželića i Đure Gajdeka, rezultat je dugogodišnjeg istraživanja života ovog hrvatskog velikana. Kako su i sami autori u svom predstavljanju naglasili, Gjuro Stjepan Deželić svojim je plemenitim radom unaprijedio društvenu klimu ondašnjeg društva, a njegov doprinos vatrogasnom svijetu je nemjerljiv i s razlogom nosi epitet oca hrvatskog vatrogasaca.
Promocija je bila prilika za predstavljanje dopunjenog izdanja Priručnika za vatrogasna natjecanja u RH. Osim usklađenja s normama i praksom CTIF-a, priručnikom je na jednom mjestu propisano sve što je potrebno za pripremu i provedbu vatrogasnih natjecanja svih kategorija i klasa, od lokalne do državne razine.


Načelnik Željko Popović iznio je  pregled brojnih aktivnosti HVZ-a u 2015. godini: od sudjelovanja u EU projektima, unaprijeđenju sustava informatizacije, provedenih obuka do izmjena propisa na planu zakonodavstva.


Spomenute su i broje izdavačke aktivnosti koje uključuju tisak dvaju časopisa: Vatrogasni vjesnik, Vatrogastvo i upravljanje požarima, tisak priručnika, promidžbenih materijala i izradu promidžbenih artikala. U ovoj su godini snimljeni radijski i TV filmovi koji se emitiraju na državnoj televiziji, unutar HR mreže te na brojnim lokalnim postajama. Hrvatska vatrogasna zajednica ove je godine bila ponosan sudionik mimohoda, u sklopu obilježavanja vojno-redarstvene akcije Oluja, a pljesak koji su dobili pripadnici vatrogasnog ešalona dokaz je koliko su vatrogasci cijenjeni u javnosti.
Proveden je i likovni, literarni i foto natječaj kao i natječaj za najbolje internetske stranice vatrogasnih subjekata. I stranica Hrvatske vatrogasne zajednice početkom ove godine je redizajnirana, a brojka od 10 000 novih korisnika svjedoči da je s novim dizajnom napravljen značajan iskorak naprijed.

Nastavljene su i brojne aktivnosti u Muzeju hrvatskog vatogastva, od sudjelovanja u manifestacijama kao što su Noć muzeja i Međunarodni dan muzeja, do otkupa i proširenja muzejskog fundusa, a do danas je Muzej posjetilo više od 2500 posjetitelja svih uzrasta.


Na kraju prezentacije podijeljena su priznanja pobjednicima kupa Hrvatske vatrogasne zajednice.


Osim članova Skupštine HVZ-a, promociji i podijeli priznanja su prisustvovali i počasni predsjednik Teodor Fricki, predstavnik Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović brigadir Damir Terzić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević, zamjenik gradonačelnika Grada Jastrebarsko Stipe Bučar te drugi visoki uzvanici.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica