"Crna šuma" Damira Hoyke u Muzeju hrvatskog vatrogastva

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_8465.JPG

Muzej hrvatskog vatrogastva je u Noći muzeja otvorio vrata za 850 posjetitelja zainteresiranih za povijest hrvatskog vatrogastva.

   Podsjećamo da je izložbu „Crna šuma“ moguće pogledati do 14. veljače u Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu.
    Razgledavanje je moguće u sljedećim terminima:

četvrtak, 4. veljače od 10:00 do 14:00 h
ponedjeljak, 8. veljače od 13:00 do 19:00 h
srijeda, 10. veljače od 13:00 do 19:00 h
petak, 12. veljače od 13:00 do 19:00 h

Za ostale dane razgledavanje izložbe je moguće po dogovoru (kontakt: 091/393 – 0336, muzej@hvz.hr).

Ulaz je besplatan.

U sklopu manifestacije otvorena je izložba fotografija CRNA ŠUMA autora Damira Hoyke. Serija fotografija je nastala na Pelješcu nakon katastrofalnog prošlogodišnjeg požara, a autor je kroz medij umjetničke fotografije želio upozoriti publiku na posljedice neodgovornog ponašanja pojedinca. - Nakon što sam prošloga ljeta vidio posljedice koje je požar ostavio na okoliš ovog predivnog poluotoka, odlučio sam nešto poduzeti. Kontaktirao sam Hrvatsku vatrogasnu zajednicu te smo dogovorili projekt u kojem ćemo ciklusom umjetničko-dokumentarnih fotografija naglasiti nužnost prevencije protiv požara i ujedno podići svijest o važnosti šume i prirode - rekao je Hoyka na otvaranju izložbe i dodao kako su fotografije ujedno i zahvala vatrogascima za sav posao koji rade, izlažući svoj život kako bi zaštitili nečiji tuđi. "Vatrogasci su veliki humanisti, od gašenja požara pa do svakodnevnih zadataka, oni su netko na koga se svi možemo osloniti u svakom trenutku". Na samom otvaranju izložbe nekoliko riječi o projektu su rekli voditelj Muzeja Vedran Runjić, urednica časopisa "Vatrogasni vjesnik" Nina Francetić te načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović koji je i otvorio izložbu.

Cijeli projekt je financiran sredstvima EU projekta Holistic čija je svrha primijeniti niz mjera za sprječavanje šumskih požara. Nakon Varaždina, izložba će biti postavljena u muzejima i galerijama diljem Hrvatske kako bi bilo što dostupnija javnosti.

U stalnom postavu Muzeja građani su se kroz predstavljene predmete, fotografije i dokumente upoznali s načinom rada u vatrogastvu od polovice 19. stoljeća do danas. Poseban interes su građani pokazali za predmete vezane za život i rad dvojice najznačajnijih ličnosti iz hrvatskog vatrogastva druge polovice 19. i početka 20. stoljeća: oca hrvatskog vatrogastva Gjure Stjepana Deželića i učitelja hrvatskog vatrogastva Mirka Kolarića.

Pripadnici Prvog hrvatskog vatrogasnog zbora u Varaždinu prezentirali su zainteresiranim posjetiteljima vatrogasnu opremu i vozila te odgovarali na pitanja o poslovima koje obavljaju vatrogasci. Za najmlađe je organizirana radionica bojanja motiva iz vatrogasne slikovnice, a postavljena je i izložba dječjih literarnih i likovnih radova na temu vatrogastva.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica