Kampanja UGASIMO NEODGOVORNOST

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/plakat_v2.jpg

 Već tradicionalnoj ljetnoj kampanji Udruge Prijatelja životinja pod nazivom ‘Obitelj na more, a pas na ulicu?‘ ove godine pridružila se i Hrvatska vatrogasna zajednica.

 Vatrogasci svakodnevno gase požare i spašavaju životinje iz pogibeljnih situacija, zbog čega je Hrvatska vatrogasna rado pružila podršku u vizualnom predstavljanju kampanje pod sloganom „UGASIMO NEODGOVORNOST“.


Percepcija građana o radu vatrogasaca je, uz gašenje požara, i spašavanje životinja kada se nađu u opasnim situacijama, najčešće mačaka koje ostanu na stablu. Iako ovo zvuči simpatično, radi se o čestim, a ponekad vrlo zahtjevnim i opasnim intervencijama. Vatrogasci sudjeluju pri spašavanju i ostalih kućnih ljubimaca te domaćih životinja iz različitih ugroza, od spuštanja s visine ili vađenja iz kanala, bunara do spašavanja iz gorućih objekata. Vatrogasci često sudjeluju pri uklanjanju opasnih životinja, prvenstveno zmija i opasnih insekata.
Velik broj intervencija spašavanja i prvenstveno transporta domaćih životinja zabilježen je za trajanja poplava u županjskoj Posavini, ali i drugim dijelovima Hrvatske.


Sretni smo da u ovoj godini, kada vatrogasci slave 140. obljetnicu postojanja Hrvatske vatrogasne zajednice, sudjelujemo u ovoj hvalevrijednoj kampanji.


Kao što tijekom ljetnih mjeseci intenzivno gasimo požare  tako želimo i kroz poruke na uočljivim jumbo plakatima diljem Hrvatske pozvati sve na gašenje neodgovornog ponašanja prema životinjama, koje je u Hrvatskoj vidljiv kroz porast napuštanja pasa i mačaka, osobito prije odlaska na godišnje odmore.

Predstavljanje kampanje obilježit će se u srijedu 29. lipnja 2016. u 11 sati na križanju Varšavske ulice i Trga Petra Preradovića (Cvjetni trg) u Zagrebu. Kod prigodno ukrašenog štanda kampanju će predstaviti izaslanik gradonačelnika Milana Bandića te predstavnici Prijatelja životinja i Hrvatske vatrogasne zajednice. Građane će osobito razveseliti vatrogasci i vatrogaskinje pod punom opremom, koji će, zajedno sa simpatičnim psima iz Dumovca koji su sudjelovali u kampanji, biti dostupni za fotografiranje, a psi i za udomljavanje.
Plakati manjeg formata s porukom kampanje distribuirat će se po lokalnim vatrogasnim društvima te će biti dostupni za sve zainteresirane.


 Hrvatska vatrogasna zajednica i Udruga Prijatelji životinja pozivaju sve da ne napuštaju  životinje već da se brinu o njima.

Više o kampanji: www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php



Hrvatska Vatrogasna Zajednica