Nezapamćeno nevrijeme poharalo osječko područje

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/13528857_1095471747212668_1191027978992054728_n.jpg

 Jučer od popodnevnih sati zabilježeno je više od 200 intervencija, a aktivirana su sva dobrovoljna vatrogasna društva s područja grada Osijeka

 Olujno nevrijeme koje je 27. lipnja u popodnevnim satima poharalo osječko područje ostavilo je velike posljedice. Osobe okovane u vozilima kojima su se ispriječila iščupana stabla, pokidani vodovi, nabujala voda, oštećeni krov Kliničkog bolničkog centra... samo su neke od intervencija koje su jučer i noćas imali osječki vatrogasci.


-„Otkada sam zapovjednik ne pamtim ovakvo nevrijeme“, rekao je Boris Banjan, županijski vatrogasni zapovjednik i dodao kako je nevrijeme napravilo veliku štetu po svim lokacijama u gradu. „Vjetar je odnosio krovove, velika količina padalina blokirala je pojedine gradske prometnice. Veliku opasnost su predstavljali i krovovi te veliki reklamni panoi koji su padali na sve strane. Vatrogascima je naravno prioritet bio spašavanje ljudi, a potom i sanacija područja. Odrađeno je više od 200 intervencija. Angažirali smo oko 120 vatrogasaca s područja grada Osijeka, 60 profesionalnih vatrogasaca te 50 dobrovoljnih, kao i vatrogasce iz susjednih mjesta: Valpova, Belišća i Čepina. Vatrogasci su radili na sanaciji krova bolnice, ispumpavanju vode u zgradi Fine, Doma zdravlja, Zavoda za transfuzijsku medicinu. Vatrogascima je velik problem bio i dolazak do mjesta intervencije jer su sve prometnice bile blokirane. Kad je ovakav kaos, vatrogasci najbolje dokazuju da su neizostavan dio sustava zaštite i spašavanja te da su onaj dio na koji se čitava zajednica oslanja. Jer dok su se ostale institucije tek organizirale i mobilizirale ljude, vatrogasci su već radili. Vidljivo je to bilo i na primjeru sanacije krova bolnice. Nedostajalao je svega: folija i alata. No, vatrogasci koji u svojim redovima imaju stolare i alat, odmah su se snašli i krenuli u sanaciju. Testiranje vatrogasnog sustava je uspjelo, a vatrogasci su još jednom dokazali što znače, kako za grad tako i za širu okolinu“, zaključio je Banjan.

Uz brojna srušena stabla, oštećene automobile, ugašen je i veliki požar kuće u osječkoj Psunjskoj ulici, a zbog oštećenja električnih vodova došlo je i do prekida tramvajskog prometa.

Sanacija je u tijeku, a situacija se polako smiruje.

Foto: Glas Slavonije; Javna profesionalna vatrogasna postrojba Grada Osijeka



Intervencije