Hrvatski vatrogasci protiv napuštanja životinja

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/lorenaturinasparkyemizoranlaslavićsrainomukampuvatrogasnemladeži.JPG

U povodu svog velikog jubileja - 140. obljetnice postojanja i djelovanja Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) se ovog ljeta pridružila tradicionalnoj kampanji udruge Prijatelji životinja pod nazivom ''Obitelj na more, a pas na ulicu?''.

Tu humanu akciju hrvatskih vatrogaskinja i vatrogasaca upoznalo je 19. srpnja 2016. i 168 sudionika pete smjene Kampa vatrogasne mladeži HVZ u Fažani. Kampanju s porukom UGASIMO NEODGOVORNOST predstavili su Zoran Laslavić, voditelj odjeljenja Javne vatrogasne postrojbe Opatija i Lorena Surina, članica DVD-a Kras Šapjane, s potražnim psima Sparkyjem i Rainom.


Laslavić i Surina su istaknuli da više postrojbi hrvatskih vatrogasaca imaju potražne pse za spašavanje unesrećenih osoba u ruševinama i traženje ljudi i stoga se zajedno s udrugom Prijatelji životinja zalažu za odgovorno ponašanje vlasnika prema psima. U Istarskoj županiji potražne pse ima Javna vatrogasna postrojba (JVP) Rovinj i DVD-e „Plamen“ Višnjan, a u Primorsko-goranskoj županiji DVD-e Kras Šapjane, DVD-e Opatija, JVP Rijeka i JVP Opatija. Tome su se sada pridružile i Splitsko-dalmatinska, Zadarska, Osječka, Sisačko-moslavačka i Međimurska županija.


Zoran Laslavić i Lorena Surina Kampa podsjetili su vatrogasnu mladež u Fažani da vatrogaskinje i vatrogasci RH ne gase samo požare nego i spašavaju životinje iz pogibeljnih situacija. Stoga se kampanjom UGASIMO NEODGOVORNOST želi skrenuti pozornost na to da su napuštene životinje izložene opasnim situacijama, posebice stradavanju pod kotačima vozila ili od ruke neodgovornih pojedinaca. Umjesto napuštanja pasa za vrijeme godišnjeg odmora pse treba privremeno udomiti ili zbrinuti u skloništima za životinje.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica