Izdavanje vatrogasnih iskaznica

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/grb200_17.jpg

Obavijest, dostavlja se,

KLASA: 900-01/16-01/01
URBROJ: 363-02/02-16-77
Zagreb, 10. kolovoza 2016.

VATROGASNIM ZAJEDNICAMA ŽUPANIJA / GRADA ZAGREBA
VATROGASNIM ZAJEDNICAMA OPĆINA / GRADOVA / PODRUČJA
DOBROVOLJNIM VATROGASNIM DRUŠTVIMA
JAVNIM VATROGASNIM POSTROJBAMA

PREDMET: Izdavanje vatrogasnih iskaznica
- obavijest, dostavlja se


Poštovani,

obavještavamo Vas da se na Internetu pojavila komercijalna web-stranica na kojoj se pripadnicima vatrogasnih postrojbi (dobrovoljnih i profesionalnih) nudi izrada „vatrogasnih članskih iskaznica“, pritom navodeći kako ne postoji jasno razrađen sustav izdavanja članskih iskaznica, a da su iste usklađene sa Pravilima vatrogasne službe Hrvatske vatrogasne zajednice, Odlukom o vrstama članstva u dobrovoljnim vatrogasnim društvima i statutima dobrovoljnih vatrogasnih društava. U nastavku teksta očitujemo se kako slijedi.

Hrvatska vatrogasna zajednica najviša je nacionalna vatrogasna udruga u koju su temeljem članka 16. Zakona o vatrogastvu („Narodne novine“ 106/99, 117/01, 36/02, 96/03, 139/04, 174/04, 38/09, 80/10) udružene sve vatrogasne zajednice, dobrovoljna vatrogasna društva i javne vatrogasne postrojbe, koja zastupa i predstavlja ukupno hrvatsko vatrogastvo te promiče interese vatrogastva na teritoriju Republike Hrvatske i predstavlja hrvatsko vatrogastvo u međunarodnim vatrogasnim organizacijama.

Operativno-tehnički stožer Hrvatske vatrogasne zajednice, kojeg sačinjavaju svi županijski vatrogasni zapovjednici, tijelo koje u provedbi vatrogasne djelatnosti ima javne ovlasti propisane Zakonom o vatrogastvu, na svojoj 11. sjednici održanoj 26. travnja 2007. godine donio je Pravilnik o vatrogasnoj iskaznici.
Predmetnim pravilnikom utvrđen je izgled, oblik te način izdavanja i korištenja vatrogasne iskaznice. Izdaje se operativnim vatrogascima koji udovoljavaju uvjetima iz Zakona o vatrogastvu, temeljem zahtjeva članica, a koji su propisno evidentirani u informacijskom sustavu Hrvatske vatrogasne zajednice. Njome se, uz člansku iskaznicu i/ili člansku knjižicu, dokazuje članstvo odnosno pripadnost vatrogasnoj organizaciji.
Isto je propisano i odredbom članka 4. Pravila vatrogasne službe (verzija lipanj 2011., uz Vjerodostojno tumačenje odredbe članka 5. sa 11. sjednice Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice održane 18. prosinca 2015. godine u Jastrebarskom, KLASA: 007-02/15-01/02 URBROJ: 363-02/01-15-6-14 od 18. prosinca 2015.

Odredbom članka 39. Pravilnika o informacijskom sustavu Hrvatske vatrogasne zajednice, KLASA: 007-02/16-01/02 UR.BROJ: 363-02-16-10-5 od 30. lipnja 2016., kojeg je donijelo Predsjedništvo Hrvatske vatrogasne zajednice na 13. sjednici održanoj dana 28. lipnja 2016. godine u Novom Marofu propisano je da se u informacijski sustav Hrvatske vatrogasne zajednice upisuju, između ostalog, podaci o članovima vatrogasne organizacije, a broj vatrogasne iskaznice generira se automatizmom od strane informacijskog sustava Hrvatske vatrogasne zajednice.
Prije potpunog prijelaza na novi i modernizirani informacijski sustav Hrvatske vatrogasne zajednice – naziva „VATROnet“ (veljača 2016.), koristila se računalna aplikacija naziva „Vatrogasna mreža“ (od 2005. godine), čije korištenje je bilo propisano Pravilnikom o korištenju računalne aplikacije Hrvatske vatrogasne zajednice „Vatrogasna mreža“ KLASA: 007-02/14-01/02 URBROJ: 363-02/02-14-3-30 od 27. ožujka 2014. kojeg je donijelo Predsjedništvo HVZ na 4. sjednici održanoj dana 27. ožujka 2014. godine u Križevcima, sa popratnim dokumentom „Upute za rad s modulom „Vatrogasna iskaznica“ u sustavu „Vatrogasna mreža“. Upisivanje podataka o članovima vatrogasne organizacije i generiranje brojeva vatrogasnih iskaznica također je bilo uređeno odredbom članka 36. tog pravilnika.

Dakle, tvrdnja komercijalnog pružatelja usluga izrade vatrogasnih iskaznica da u Republici Hrvatskoj nije razrađen sustav izdavanja članskih iskaznica nije točna.

Odredbom članka 12. Zakona o udrugama („Narodne novine“ 74/14) propisano je da je udruga dužna voditi popis svojih članova. Popis članova vodi se elektronički ili na drugi prikladan način, a zakon je odredio što popis obavezno sadrži. Stoga je i Hrvatska vatrogasna zajednica omogućila vatrogasnim organizacijama (onima koje se tako odluče) da popis članova vode u informacijskom sustavu Hrvatske vatrogasne zajednice. Iz takvog informacijskog sustava, kada se podnese zahtjev za izdavanje vatrogasne iskaznice, automatizmom se generira broj vatrogasne iskaznice.

Nadalje, odredbom članka 159. Zakona o općem upravnom postupku („Narodne novine“ broj 47/09) propisano je da javnopravna tijela izdaju potvrde, a potvrdama se smatraju i uvjerenja, izvatci i druge javne isprave o činjenicama o kojima javnopravna tijela vode službenu evidenciju, u skladu s podacima iz službene evidencije. Takve su potvrde javne isprave. Službenom evidencijom smatra se evidencija koja je ustanovljena na temelju propisa, odnosno općeg akta pravne osobe koja ima javne ovlasti.
Kako vatrogasne organizacije jesu javnopravna tijela koja obavljaju vatrogasnu djelatnost (odredba čl. 1. Zakona o vatrogastvu), a vatrogasnom iskaznicom dokazuje se pripadnost vatrogasnoj organizaciji, nesumnjivo je da je vatrogasna iskaznica vrsta potvrde iz članka 159. Zakona o općem upravnom postupku, neovisno u kojem obliku je izdana.

Stoga upustiti se u izdavanje takve vrste službene isprave od strane privatnog trgovačkog društva smatramo u najmanju ruku krajnje neodgovornim i neprofesionalnim s ciljem razjedinjavanja hrvatskog vatrogastva.

Vatrogasne iskaznice izdaje Hrvatska vatrogasna zajednica. Zahtjev se podnosi putem računalne aplikacije VATROnet. Operateri vatrogasnih organizacija putem modula „Vatrogasne iskaznice“ odabiru člana vatrogasne organizacije i vrstu iskaznice, nakon čega informacijski sustav automatski provjerava da li odabrani član udovoljava propisanim uvjetima za izradu odabrane vrste iskaznice (punoljetnost, vatrogasno zvanje, važeći liječnički pregled, unesena fotografija). Ukoliko su svi uvjeti zadovoljeni, zahtjev je predan i iskaznica će biti izrađena unutar dva (2) mjeseca. Iskaznice operativnih članova dostavljaju se direktno vatrogasnim organizacijama, a sudačke iskaznice dostavljaju se vatrogasnim zajednicama županija. Troškovi izrada iskaznica operativnih vatrogasaca snose vatrogasne organizacije koje su podnijele zahtjev za izradu, a iznose 7,00 kuna po iskaznici sa uključenim PDV-om, dok troškove izrade sudačkih iskaznica u potpunosti snosi Hrvatska vatrogasna zajednica.
Do pune funkcionalnosti svih modula informacijskog sustava Hrvatske vatrogasne zajednice, vatrogasne iskaznice osim preko modula „vatrogasne iskaznice“ mogu se naručiti i preko e-mail adrese vatronet@hvz.hr slanjem zahtjeva, u kojem je potrebno navesti imena i prezimena članova za koje se zahtijeva izrada iskaznice, te vrsta iskaznice koja se zahtijeva. Ovdje je bitno napomenuti da takvi zahtjev može poslati isključivo vatrogasni operater sa e-mail adrese koja je povezana odnosno autorizirana sa njihovim korisničkim računom u VATROnet-u.

Kontakt – osoba za izdavanje iskaznica:
Nikola Jagodin, nikola.jagodin@hvz.hr , 01 / 3689 179, 091 489 6209

Molimo Vas da sa sadržajem ovog dopisa upoznate sve vatrogasne organizacije unutar svoje vatrogasne zajednice.


S poštovanjem,


N A Č E L N I K

Željko Popović

PREDMET: Izdavanje vatrogasnih iskaznica



Hrvatska Vatrogasna Zajednica