Čestitamo Dan vatrogasaca i Dan svetog Florijana

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/sv-florijan2_540x260.jpg

Hrvatski vatrogasci, profesionalni i dobrovoljni, povezani preko Vatrogasnih zajednica županija u Hrvatsku vatrogasnu zajednicu danas slave Dan vatrogastva Republike Hrvatske.

Hrvatski vatrogasci, profesionalni i dobrovoljni, povezani preko Vatrogasnih zajednica županija u Hrvatsku vatrogasnu zajednicu danas slave Dan vatrogastva Republike Hrvatske. Gotovo 150 000 članova vatrogasne organizacije, od kojih oko 60 000 operativnih članova, čine najveću operativnu snagu sustava Civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Vatrogasci prosječno godišnje odrade 30 000 intervencija, od gašenja požara, preko tehničkih intervencija u prometu i na objektima, do intervencija na poplavama.

Djelovanje vatrogasaca ne staje samo na operativnom planu. Dobrovoljna vatrogasna društva su nositelj kulturnog i društvenog života u svojim mjestima, a nemjerljiv doprinos za razvoj budućih generacija vatrogasci daju kroz obuku djece i mladeži.

Za sve što činite za građane Republike Hrvatske, veliko Vam hvala.

 

Sveti Florijan

Dan vatrogastva u Republici Hrvatskoj slavi se na dan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

Sveti Florijan (Cetium, danas St. Polten, Austrija,  oko 250. n. e.,  - rijeka Enns , oko 304.), kršćanski je svetac i mučenik. Slavi se kao zaštitnik Poljske i Linza u Austrij. Zaštinik je vatrogasaca i drugi svetac zaštitnik zagrebačke nadbiskupije.

Kao rimski časnik živio je u gradu Lauriacumu, pokrajina Noricum, danas Enns - Lorch pokraj Linza u Austriji. Imao je čin centuriona. Nakon umirovljenja, službuje kao činovnik u Aelium Cetiumu, danas St. Poltenu. Za vrijeme progona kršćana u Noricumu, zauzeo se za živote 40 rimskih vojnika kršćana. Zbog toga je osuđen na smrt, te je pogubljen tako da mu je svezan mlinski kamen oko vrata i bačen je u rijeku Enns, prema povijesnim izvorima 4. svibnja 305. g.

Između 900. i 955.  godine, nedaleko mjesta Florijanovog pogubljenja  sagrađen je samostan Sv. Florijana. Kult svetog Florijana se proširio po središnjoj Europi.

U kršćanskoj ikonografiji je prikazan kao stariji rimski vojnik, omotan plaštem, svezan uz mlinski kamen,  kako vjedrom gasi požar kuće.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica