Svečana sjednica Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_7096.jpg

U sklopu obilježavanja Dana vatrogastva i proslave sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u srijedu 3. svibnja 2017. u Kazalištu lutaka Zadar u Zadru održana je svečana sjednica Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice.

Uz članove Skupštine te dobitnike nagrada i priznanja, svečanoj Skupštini su nazočili izaslanik Vlade Republike Hrvatske i gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki, počasni načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Vinko Pošta, zamjenik župana Zadarske županije Božidar Longin, predstavnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predstavnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske pukovnik Davor Turković, načelnica Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja Ljerka Kopričanec - Matijevac te predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić.
Prisutnima su se obratili načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović uz pregled aktivnosti Hrvatske vatrogasne zajednice, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra Željko Šoša, predsjednik VZŽ Zadarske Kažo Kolanović, zamjenik župana Božidar Longin, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predstavnik MORH-a pukovnik Davor Turković i gradonačelnik Božidar Kalmeta. Nazočne članove Skupštine i visoke goste pozdravio je i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.

Božidar Longin je istaknuo da je vatrogastvo vrlo odgovoran posao te da ga ne bi nazvao poslom već pozivom. Božidar Kalmeta navodeći da je politička stabilnost i sigurnost temelj rasta, istaknuo je također važnost vatrogastva ne samo u gašenju požara već i u pomoći koju vatrogasci pružaju građanima u raznim nedaćama s kojima se građani suoče.

Nakon završetka prigodnih govora visokih uzvanika, uslijedila je podjela nagrada i priznanja zaslužnim vatrogascima.

Povelju i plaketu s likom Gjure Stjepana Deželića dobili su Mijo Močilac (VZŽ Karlovačke), Dragutin Trupković (VZŽ Međimurske), Željko Čoga (VZŽ Šibensko-kninske), Željko Palković (VZŽ Virovitičko-podravske), Felicijo Parčina, (VZŽ Splitsko-dalmatinske) i Josip Nemet (VZŽ Zadarske).
Povelje i plakete s likom Mirka Kolarića dobili su Antun Jošić (VZŽ Brodsko-posavske), Ivan Miklenić (VZŽ Sisačko-moslavačke), Ivan Smojver, (VZŽ Požeško-slavonske) i Danijel Zorko (VZŽ Zagrebačke).
U ime nagrađenih za životno djelo zahvalio se Danijel Zorko uz pozdrav Vatru gasi, brata spasi!


Dodijeljene su nagrade Hrvatske vatrogasne zajednica za likovni, literarni i foto natječaj koji se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a sa svrhom popularizacije vatrogastva među mladima te podizanja svijesti u zaštiti od požara.
Pobjednici likovnog natječaj za predškolski uzrast su Mia Vojnović (Varaždin), Hana Žiger, (Varaždin) i Marija Šumić, (Hrvatski Leskovac).


Kao najbolji likovni rad u kategoriji učenika od I. do IV. razreda osnovnih škola proglašen je skupni rad Lucije Lovković, Ivane Bosman i Jana Ciganeka (Gotalovo). Na 2. mjestu je Karmela Lukas Rušnov (Kaštel Novi), a na 3. Sara Cvitan (Šibenik).


Pobjednici literarnog natječaja učenika od V. do VIII. razreda osnovnih škola su Luna Antić, (Rijeka) Tara Laktaš, Bjelovar pjesma i Tea Vručina, (Martijanec).


Pobjednici foto natječaja učenika srednjih škola su Lucija Obadić (Čakovec), Laura Balog, (Čakovec) i Mateja Križić, Varaždin.


Uručena su visoka priznanja za Najpothvat u vatrogastvu u 2016.

Brončanu povelju i plaketu dobila je I. smjena JVP Zagreb za požar u podrumu višekatnog stambenog objekta u Zagrebu, 3. prosinca 2016., kada je spašena 21 osoba i 2 psa iz ugroženih stanova.
Srebrnu povelju i plaketu dobio je Dino Škamo, voditelj smjene iz JVP grada Rijeke za intervenciju spašavanja ugroženih osoba nakon pada motornog zmaja na jezeru Dubina na području općine Jelenje, 27. studenog 2016.
Zlatnu povelju i plaketu dobili su Ivan Cvitan zapovjednik smjene i Slaven Kumer vatrogasac, JVP Šibenik za spašavanje trudnice iz objekta zahvaćenog požarom u Šibeniku, 23. prosinca 2016.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica