Zatvoren 22. kamp vatrogasne mladeži u Fažani

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_9261-sudionicizadnjesmjene_-_Copy.JPG

Mladi vatrogasci odlaze iz Fažane zadovoljni

U povodu završetka ovogodišnjeg 22. rada Kampa vatrogasne mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice u Fažani, 31. kolovoza 2017. upriličena je prigodna svečanost kojoj je uz sudionike završne 11. smjene, bilo nazočno više predstavnika vatrogasnih organizacija iz nekoliko hrvatskih županija. Na početku svečanosti minutom šutnje odana je počast svim stradalim i preminulim vatrogascima i hrvatskim braniteljima.

Govoreći na svečanosti, načelnik HVZ-a Željko Popović srdačno je pozdravio vatrogasnu mladež 11 smjene, zamjenika predsjednika HVZ-a Stjepana Ptičeka, predstavnike istarskih vatrogasaca koje je predvodio potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) i županijski zapovjednik Dino Kozlevac, zatim počasnog predsjednika HVZ-a Teodora Frickog te dužnosnike iz općine Fažana i vatrogasnih zajednica gotovo iz cijele Hrvatske.

Načelnik Željko Popović je rekao da je ovogodišnji 22. kamp vatrogasne mladeži HVZ u Fažani, koji je započeo s radom 19. lipnja, a završava 4. rujna 2017. u 11 smjena zabilježio 1.158 sudionika - članova 82 dobrovoljna vatrogasna društva iz 16 županijskih vatrogasnih zajednica i Vatrogasne zajednice Grada Zagreba. U četvrtoj smjeni (od 10. do srpnja) boravili su i gosti iz Slovenije, Gasilska zveza Šmarje pri Jelšah, Prostovoljno gasilsko društvo Bistrica ob Sotli. Popović je istaknuo da se tijekom ovogodišnjeg rada nastojalo u programu boravka posvetiti manje teoriji, a više praktičnim vatrogasnim vježbama kroz koje će mladi nešto više naučiti o vatrogastvu. Također, Popović je najavio da će, čim završi radom ovogodišnji kamp vatrogasne mladeži, u Fažani ljetovati vatrogasni veterani, a potom započinju radovi na rekonstrukciji komunalne infrastrukture.

Dino Kozlevac, potpredsjednik HVZ i županijski zapovjednik je rekao da će vatrogastvo Istre i ubuduće pružati potporu radu kampa izrazivši pri tom uvjerenje da će kamp nastaviti s uspješnim radom, jer kamp mladež jako cijeni. Kozlevac je podvukao važnost djelovanja kampa i na planu ukupnog pomlađivanje vatrogasnih organizacija.
Tijekom ovogodišnjeg rada najbrojnije smjene su bile od polovice srpnja do kraja kolovoza, dok su prve dvije i zadnja ovogodišnja smjena bile slabije posjećene. Zapovjednik 11 smjene Nenad Piuti, voditelj vatrogasne mladeži DVD-a Buzet, ocijenio je boravak i rad uspješnim, dodavši da je zadnja smjena imala manji broj sudionika vjerojatno zbog početka nove školske godine. Sa zapovjednikom ocjenom složio se i njegov zamjenik Tomislav Horvat koji je kazao da je mladež u svim smjenama jako zadovoljna radom kampa uključujući prehranu. Također, ostvarena je jako dobra suradnja s voditeljima u realizaciji programa aktivnosti predviđenih planom Hrvatske vatrogasne zajednice za fažanski kamp.

Mladi su na teorijskom planu upoznati s temeljnim odrednicama vatrogastva, no više je vremena posvećeno vatrogasnoj praksi, gašenju požara, vatrogasnoj preventivi, opremi s vatrogasnom taktikom, a uređen je i prostor za vježbe vatrogasne mladeži. U realizaciji programa pomogle su kolege iz DVD-a Pula. Već po tradiciji upriličene su vatrogasne igrice i sportska natjecanja (stolni tenis, odbojka) te uobičajeni zabavni program s maskama i izborom mis i mistera kampa.

Svečanost zatvaranja svojim nastupom je obogatio KUD "Mate Balota" iz Raklja.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica