2. sjednica Operativno-tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/WEB_IMG_9546_3.JPG

U četvrtak, 21. rujna 2017. godine održana je 2. sjednica Operativno-tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice

Sa sjednice Operativno-tehničkog stožera, koja se održala u Uredu Hrvatske vatrogasne zajednice u Zagrebu, izdvajamo najvažnije zaključke:

Odluka o mjerilima za korištenje novčanih sredstava iz Odluke Vlade Republike Hrvatske o nagrađivanju operativnih vatrogasnih snaga za uspješnu provedbu zadaća u protupožarnoj sezoni u 2017. godini

Usvojena je odluka, kojom Vatrogasne zajednice županija / Grada Zagreba ostvaruju pravo na novčana sredstva iz Odluke Vlade Republike Hrvatske, prema sljedećim kriterijima:
sve vatrogasne zajednice županija / Grada Zagreba, ostvaruju pravo na 25 % od ukupnih novčanih sredstava u jednakim novčanim iznosima;
vatrogasne zajednice kontinentalnog dijela, ostvaruju pravo na 25 % od ukupnih novčanih sredstava, temeljem izvanredne dislokacije prema broju vatrogasnih dana (broj dana x broj vatrogasaca) na izvanrednoj dislokaciji;
vatrogasne zajednice županija priobalja ostvaruju pravo na 50 % od ukupnih novčanih sredstava.
Financijska sredstava će se doznačavati izravno javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, i to isključivo u svrhu nabavke vatrogasne opreme.
Do 28.9.2017. VZŽ/GZ dostavit će podatke o vatrogasnim organizacijama koje su sudjelovale na izvanrednim dislokacijama. Svi korisnici će nakon doznake sredstava od strane Vlade RH nabaviti opremu, a nakon toga će VZŽ/GZ objediniti izvješća o utrošku sredstava i dostaviti Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.

Potvrđivanje članova Savjeta vatrogasne mladeži HVZ
OTS je potvrdio sastav Savjeta vatrogasne mladeži HVZ za razdoblje 2017.-2021., s tim da će Vatrogasna zajednica Zadarske županije svog člana Savjeta vatrogasne mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice izabrati na svojoj sljedećoj sjednici Skupštine Vatrogasne zajednice Zadarske županije, te će nakon toga isti biti potvrđen od Operativno-tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice.

ICT infrastruktura rješenja sustava „Upravljanje vatrogasnim intervencijama“
OTS je potvrdio ICT infrastrukturno rješenje sustava „Upravljanje vatrogasnim intervencijama“, kojim je definirana serverska, komunikacijska i mrežna infrastruktura sustava UVI.

Vatrogastvo u sustavu Domovinske sigurnosti
OTS je usvojio koncept vatrogastva u sustavu domovinske sigurnosti, koji će načelnik HVZ predstaviti na 10. sjednici Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike. U tom okviru je opisan postojeći sustav vatrogastva kojim je:
dat pregled sadašnjeg sustava vatrogastva i njegovog financiranja, te prijedlozi poboljšanja,
utvrđen prijedlog nadležnosti vatrogasnih organizacija na lokalnoj, područnoj i državnoj razini, s definiranjem Hrvatske vatrogasne zajednice s pripadajućim organizacijama na područnoj i lokalnoj razini nadležnim institucijama za vatrogastvo.

Osnivanje Povjerenstva za komunikacije u vatrogastvu

OTS je imenovao članove Povjerenstva za komunikacije u vatrogastvu i usvojio Poslovnik o radu Povjerenstva za komunikacije u vatrogastvu.


Mario Starčević



Hrvatska Vatrogasna Zajednica