Održana 3. sjednica Povjerenstva za profesionalno vatrogastvo

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_1441.JPG

U četvrtak 1. ožujka 2018. u Uredu Hrvatske vatrogasne zajednice, pod predsjedanjem predsjednika Povjerenstva Siniše Jembriha, održana je 3. sjednica Povjerenstva za profesionalno vatrogastvo

Uz članove Povjerenstva, Željka Šošu, Ivana Matosovića i Hinka Mance, sjednici su nazočili i Ante Sanader, predsjednik HVZ, Željko Popović, načelnik HVZ, Goran Franković, predsjednik UPVH, Ivo Stakić, predsjednik sindikata vatrogasaca Grada Zagreba, i Renato Podbojec, tajnik Stručne službe HVZ.

Predsjednik HVZ-a Ante Sanader je članovima Povjerenstva prezentirao dinamiku oko izrade i pripreme novog Zakona o vatrogastvu, istaknuvši da je održan niz sastanaka na tu temu, od ministra MUP-a, predsjednice Republike, pa sve zaključno sa predsjednikom Vlade RH, te da su svi relevantni dionici uključeni u proces zainteresirani da se zakon donese, te da struka mora izraditi prijedlog, a ključ svega je da se Hrvatska vatrogasna zajednica konačno utvrdi kao nadležno tijelo za vatrogastvo na državnoj razini, analogno čemu bi na županijskoj i lokalnoj razini to bile županijske i općinske/gradske zajednice, dok bi vatrogasnu djelatnost i nadalje provodili DVD-i i JVP-i, ali ne više kao udruge/ustanove, nego osnovani po Zakonu o vatrogastvu. Također, Povjerenstvo je raspravljalo i o mogućim rješenjima radno-pravnih statusa vatrogasaca unutar novog Zakona o vatrogastvu, poput ovlasti glavnog vatrogasnog zapovjednika u određivanju provedbenih propisa iz djelokruga radnog prava, minimalnim uvjetima za profesionalne (operativne) vatrogasce, benificiranom stažu za različite kategorije radnih mjesta, javne ovlasti voditelja vatrogasnih intervencija, vatrogasnim iskaznicama, radno – pravnim odnosima i pravima operativnih vatrogasaca, minimalnim vatrogasnim standardima, uredbi o radnim mjestima u vatrogasnoj službi, statusima pripadniaka vatrogasne službe (javni službenici), profesionalnoj mirovini, naknadi vatrogascima za obavljanje vatrogasne djelatnosti, stradavanju na intervenciji i operativnim aktivnostima, nasljednim pravima obitelji stradalih operativnih vatrogasaca te stečenim pravima. Zaključno, Povjerenstvo je podržalo smjer u kojem se ide oko izrade novog zakona, s time da se predlaže da se čim prije izradi zakonski prijedlog o kojem bi se raspravljalo na nadležnim tijelima.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica