Održana 7. sjednica Operativno-tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/OTS_Požega.jpg

U četvrtak, 5. srpnja 2018. godine održana je 7. sjednica Operativno-tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice u Požegi, na kojoj izdvajamo najvažnije zaključke:

Programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica
Usvojen je kriterij raspodjele financijskih ekvivalenata temeljem kojih će VZŽ/GZ predložiti vatrogasna vozila i opremu koju će nabaviti Ministarstvo poljoprivrede sukladno Ugovoru i Programu opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica. Ministarstvo poljoprivrede će u tu namjenu izdvojiti 40 milijuna kuna. Kriteriji za raspodjelu financijskih ekvivalenata su:
- 50% svim VZŽ/GZ u jednakim iznosima
- 25% na temelju broja JVP i središnjih DVD koji udovoljavaju uvjet 20 operativnih vatrogasaca
- 25% na temelju površine pod šumom i šumskim zemljištem

Voditeljstvo natjecanja za državno natjecanje vatrogasne mladeži – Zadar 2018.

Na temelju prijedloga Odbora za natjecanja donijeta je odluka o imenovanju Voditeljstva natjecanja za državno natjecanje vatrogasne mladeži, koje će se održati 29. rujna 2018. godine u Zadru.

Projekt Nastavno nacionalno središte operativnih snaga CZ
EU projekt Nastavno nacionalno središte operativnih snaga CZ u Jastrebarskom prezentirali su Mladen Boričević, zamjenik zapovjednika CZ Hrvatske i Ljerka Kopričanec-Matijevac, ravnateljica Učilišta vatrogastva i zaštite i spašavanja DUZS. Priprema projekta, za čiju namjenu su rezervirana sredstva od 11 milijuna EUR, a moguće ga je proširiti i na 15 milijuna EUR, počela je 2016.g. Projekt je potrebno kandidirati do 15.7.2018. godine, za što su provedene već sve potrebne predradnje.
Zaključci:
1. Članovi OTS-a podržavaju projekt i prijedlog DUZS da glavni partner bude HVZ. U tu svrhu potrebno je potpisati Sporazum o zajedničkom upravljanju i korištenju Nastavnog nacionalnog središta u Jastrebarskom.
2. Odbor za osposobljavanje HVZ i predstavnici DUZS će zajednički revidirati Strategiju obrazovanja koja je raspravljena na sjednici OTS. U navedenoj Strategiji utvrditi uspostavu još četiri regionalna nastavna središta (prijedlog: Divulje, Šapjane, Stubička Slatina, Našice,…) i nastojati osigurati sredstva EU fondova za izgradnju i/ili opremanje istih.

EU projekt: Osiguranje sigurnosti intervencijskih postrojbi u slučaju nuklearne ili radiološke nesreće
U okviru Europskog fonda za regionalni razvoj Interreg Slovenija-Hrvatska odobren je projekt u iznosu od 518 tisuća EUR-a pod nazivom „Osiguranje sigurnosti intervencijskih postrojbi u slučaju nuklearne ili radiološke nesreće (akronim ENRAS)“, u kojem su projektni partneri Institut Jožef Stefan i Vatrogasna zajednica Slovenije iz Slovenije, te Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Hrvatske, dok je Hrvatska vatrogasna zajednica pridruženi partner u Projektu. Projektom ENRAS (ENsuring RAdiation Safety) razvit će se prekogranične usluge u području osiguravanja sigurnosti (civilne zaštite) u slučaju nuklearne ili radiološke nesreće. Glavni je cilj projekta jačanje prekogranične suradnje među subjektima koji djeluju u području zaštite radi učinkovitijeg spašavanja i intervencije, povećanje njihove osposobljenosti i znanja te uspostava prvog sustava za zajedničko sigurno interveniranje. Planirani pristup u projektu usmjeren je na osiguravanje osposobljenosti i prekogranične povezanosti interventnih ekipa te prekogranične povezanosti upravnih tijela za takve nesreće radi veće sigurnosti cijelog stanovništva prekograničnog i šireg područja.

 



Hrvatska Vatrogasna Zajednica