Predstavljen hrvatski sustav zaštite od požara raslinja predsjedniku CTIF-a

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_20180825_170826.jpg

Dana 25. kolovoza 2018. godine predsjednik Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF) Tore Eriksson na primjeru aktivnosti Vatrogasne zajednice županije Splitsko-dalmatinske upoznat je s hrvatskim sustavom zaštite od požara raslinja.

Predsjednik CTIF-a posjetio je Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje na priobalju u Divuljama (u okviru kojeg djeluje Operativno vatrogasno zapovjedništvo), Ured VZŽ Splitsko-dalmatinske, županijski vatrogasni operativni centar u JVP Split, DVD Kaštel Gomilica i DVD Trogir.


Vatrogasna zajednica županije Splitsko-dalmatinske istaknula je aktivnosti koje imaju za cilj unaprijediti sustav zaštite od požara raslinja u Republici Hrvatskoj, naslanjajući se na projekte i aktivnosti s državne razine. Nabavljeno je 150 digitalnih Tetra radio-postaja za sve vatrogasne zapovjednike Splitsko-dalmatinske županije. U okviru EU-projekta Holistic nabavljeno je specijalno zapovjedno vatrogasno vozilo za koordinaciju vatrogasnih snaga koje je opremljeno satelitskom antenom, mini-meteorološkom stanicom, dronom i komutatorom veza koji povezuje i snima cjelokupnu analogno-digitalnu komuniakaciju, a opremljeno je softverom za upravljanje vatrogasnim intervencijama (UVI) koji je razvila Hrvatska vatrogasna zajednica, sustavom video-nadzora koji je razvio projekt Holistic i Javno poduzeće „Hrvatske Šume“ i propagatorom za požare raslinja, koji je razvio FESB Split. Nadalje, u postupku je nabava 230 uređaja za praćenje, kojima će biti opremljena sva vatrogasna vozila u VZŽ Splitsko-dalmatinske. VZŽ Splitsko-dalmatinske potpisao je ugovor sa 16 jedinica lokalne samouprave o nabavci 16 novih vatrogasnih vozila, pri čemu županija Splitsko-dalmatinska sufinancira 20% troškova vozila. Županija je uključena u program nabavke vatrogasnih vozila s državne razine kojim će se nabaviti dodatna vatrogasna vozila. VZŽ Splitsko-dalmatinske intenzivno radi na razvijanju vatrogasne prevencije, s aktivnim angažmanom već u vrtićima i osnovnim školama. Na kraju je dodano da za potrebe prijevoza vatrogasne tehnike i opreme na otoke VZŽ Splitsko-dalmatinske može angažirati 3 vatrogasna plovila.


Također je predstavljen državni integrirani vatrogasno - vojno - policijski Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje na priobalju, koji je na ovaj način počeo s radom 1. lipnja ove godine u Divuljama, s ciljem da se pojednostavi i ubrza donošenje odluka, te ostvari bolja koordinacija angažiranih vatrogasnih i vojnih protupožarnih snaga, policijskih snaga i ostalih snaga zaštite i spašavanja.

M. Starčević



Hrvatska Vatrogasna Zajednica