Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija 2019.

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_4742.JPG

Konferencija u organizaciji Jutarnjeg lista i Hrvatskih šuma pod nazivom „Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija 2019.“ održana je 26. studenog 2018. u Hotelu Esplanade.

U konferenciji su sudjelovali Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede, Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, Dragan Lozančić, ravnatelj DUZS-a, Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, Ante Sanader, predsjednik HVZ-a, Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i Mate Botica, direktor Odašiljača i veza.

Kako je istaknuo u samome uvodu urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić, ova je konferencija rezultat društvenoga alarma nakon katastrofalne požarne sezone u 2017. godine te istaknuo kako se njome želi analizirati što je napravljeno u sezoni 2018. te je li došlo do unaprijeđenja sustava.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković u prezentaciji je iznio rezultate protupožarne sezone 2018. „Možemo reći kako je novi Program aktivnosti koji je Vlada donijela, praćen povećanjem financijskih sredstava, ali i uključivanjem većeg broja subjekata, doprinio smanjenju broja požara. U prilog su nam ove godine išli povoljniji meteorološki uvjeti koji su uključivali češće padaline, izostanak suhih bura, ali i manji broj neprijavljenih spaljivanja korova“, kazao je Tucaković i dodao kako je gledajući ukupni broj požara on, u odnosu na 2017., manji za više od 50 posto. To se ujedno odnosi i na angažman zračnih snaga. Spomenuo je i integrirani video nadzor koji je od ove godine uveden u 4 priobalne županije: Zadarsku, Splitsku-dalmatinsku, Šibensko-kninsku i Dubrovačko-neretvansku županiju koji je doprinio ranijem uočavanju požara, ali i njegovu predviđanju širenja što je znatno olakšalo gašenje kao i smanjenje šteta.

O samome sustavu kamera govorio je predsjednik Uprave OiV Mate Botica naglasivši kako su šumski požari prirodna pojava, ali kako je implementacija ovog sustava znatno unaprijeđenje. „Ovaj sustav video nadzora počiva na 43 lokacije gdje je postavljeno ukupno 86 kamera, dvije po lokaciji. One su postavljene na onim mjestima koje imaju najbolju optičku vidljivost i gdje su stručnjaci na terenu, prvenstveno vatrogasci, procijenili da su oni tu najpotrebniji. Napredni algoritmi putem videa i slika analiziraju situaciju na terenu. Kamere se na pojedinoj lokaciji okreću same te daju pregled cijele situacije. Na temelju tih se informacija može projicirati širenje požara i odrediti koliko se vatrogasaca na lokaciju treba poslati kako bi se požar ugasio", rekao je Botica.

Katastrofalan požar pogodio je ove godine Grčku. O  ustroju grčkog vatrogastva te upravljanja u šumskim požarima govorio je Nikolaos Iliopoulos,voditelj vatrogasnih operacija i meteorolog u Centru za koordinaciju vatrogasnih operacija.

Okrugli stol „Obrana od požara u 2019.“

O sustavu Domovinske sigurnosti i njegovu funkcioniranju govorio je ministar obrane Krstičević pohvalivši sve sudionike koji zajedničkim snagama doprinose njegovu uspjehu. „Bolje komuniciramo, brže reagiramo, a i dobro je prihvaćen od građana i lokalne zajednice“, rekao je i pohvalio Vatrogasno operativno središte u Divuljama gdje se sve informacije prikupljaju i obrađuju.

Ministar poljoprivrede Tolušić je ustvrdio kako je ove godine jako puno uloženo u preventivne aktivnosti. „Požari najčešće nastaju zbog zapuštenosti, nepažnje, ali i obijesti. Dosta se radilo na čišćenju požarnih puteva, a vjerujem da će i bespilotne letjelice koje se upravo nabavljaju također pomoći u protupožarnim aktivnostima“.

Ministar Božinović je ustvrdio kako je u ovoj godini došlo do povećanja otkrivanja počinitelja požara te kako je Vlada uložila znatna sredstva u modernizaciji vatrogasne opreme.

I predsjednik HVZ-a Sanader zahvalio se na tome što su ministri Krstičević i Božinović uvrstili Hrvatsku vatrogasnu zajednicu u sustav Domovinske sigurnosti te što je Vlada prepoznala važnost vatrogastva. „Vatrogastvo i Hrvatska vatrogasna zajednica dobili su svoje mjesto pa će tako na čelu vatrogastva biti Hrvatska vatrogasna zajednica s glavnim vatrogasnim zapovjednikom“, rekao je.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić rekao je da Hrvatska po pitanju borbe protiv požara može puno naučiti od drugih država te da se tu treba obratiti pozornost i na važnost evakuacije što je bilo vidljivo i ove godine u požarima na Orebiću gdje je evakuacija uspješno provedena.

„O tome kakva će biti požarna sezona u 2019. godini teško je reći“, rekao je na kraju glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković, „ali da je kvalitetna priprema garancija da će požara i štete biti manje, mogli smo se uvjeriti u ovoj godini“, zaključio je.

Video s konferencije: https://www.youtube.com/watch?v=OS4DuWpb89g



Hrvatska Vatrogasna Zajednica