Digitalna transformacija i sigurnosni izazovi

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/Q_MUP6046-4b8de32cff.jpg

Dana 28. studenog 2018. godine u organizaciji Zavoda za sigurnost informacijskih sustava održana je konferencija o kibernetičkoj i domovinskoj sigurnosti u Republici Hrvatskoj.

U Zagrebu je dana 28. studenog 2018. godine održana konferencija o sigurnosnim izazovima u okviru digitalne transformacije hrvatskog društva. Na konferenciji je nazočilo preko 300 sudionika, a ispred Hrvatske vatrogasne zajednice su sudjelovali Mario Starčević, tajnik Operativno-tehničkog stožera HVZ, Nikola Jagodin, rukovoditelj odjela informatike HVZ i Jasna Ivan, Viša stručna savjetnica u odjelu općih, pravnih i kadrovskih poslova HVZ.

Konferenciju je otvorio uvodnim izlaganjem Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović, koji se osvrnuo na zabrinjavajući rast različitih vidova i intenziteta kibernetičkih ugroza, te prikazao načine kojima se Republika Hrvatska i Ministarstvo unutarnjih poslova njima suprotstavljaju. Istaknuo je da se ovim vidovima ugroza posvećuje sve veća pažnja, te je borba protiv istih u prioritetima sustava domovinske sigurnosti. Istaknuo je da se neprekidno povećavaju kriminalne radnje u tom području kao što su kibernetički napadi na informacijske sustave i širenje lažnih vijesti, što zahtijeva organiziran i multidisciplinaran pristup ovom problemu.

Na konferenciji je 8 predavača iz različitih perspektiva razmotrilo različite vidove ugroza i borbe protiv kibernetičkih ugroza i rizika. Tako je predstavljena postojeća zakonska regulativa (Zakon o sustavu Domovinske sigurnosti, Zakon o informacijskoj sigurnosti RH, Nacionalna strategija kibernetičke sigurnosti i Akcijski plan za provedbu Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti). Predstavljena su, između ostalog, različita organizacijsko-informatička rješenja kao što je Centar dijeljenih usluga u okviru Ministarstva uprave i Nacionalni CERT (Computer Emergency Response Team) – nacionalno tijelo za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj.
Također su date preproruke kako pozicinirati savjetnika za informacijsku sigurnost u državnim ustanovama te javnim i privatnim poduzećima.

Foto: MUP



Informatika