Sjednica Zapovjedništva u Vukovaru

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_8236.JPG

Tema sastanka bio je Program aktivnosti za 2019. godinu te Plan dislokacija

U Vukovaru je 29. svibnja održana sjednica Zapovjedništva na kojoj su prisustvovali županijski vatrogasni zapovjednici s kontinenta. Tema sastanka bila je rasprava o Programu aktivnosti za 2019. godinu te Plan dislokacija. Uvodno je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naveo kako požarna sezona počinje od 1. lipnja kada i Situacijsko operativno središte počinje sa svojim radom u Divuljama. Spomenuo je i nedavnu veliku intervenciju u Totovcu u kojoj su vatrogasci u rekordnom vremenu ugasili požar otpada te spriječili njegovo širenje, prenijevši kako je čakovečke vatrogasce pohvalio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Na sastanku je navedeno kako dislokacije počinju oko 20. lipnja te da je ove godine za provođenje Programa aktivnosti iz državnog proračuna predviđeno oko 25 milijuna kuna. U kontekstu Programa aktivnosti, nastavljena je i suradnja s Državnim hidrometeorološkim zavodom s kojim će se potpisati i sporazum o suradnji. Ažurira se i Državni plan angažiranja vatrogasnih snaga koji sadrži odluku o imenovanjima vatrogasnih zapovjednika, upute i Standardne operativne procese.

Zapovjednik Tucaković je spomenuo i kako su uspješno odrađene vježbe „Modex Cres“ te „Sigurnost 19“ na kojoj je prisustvovao, uz ministre, i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je izrazio podršku vatrogascima i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.

Tijekom ljeta je planirano upošljavanje 1000 sezonskih vatrogasaca u vatrogasnim postrojbama na priobalju, a plan dislokacija ostao je isti kao i prethodnih godina. Izvanredne dislokacije za priobalje čini 14 vatrogasnih zajednica županija čiji će se točan redoslijed angažiranja u izvanrednim slučajevima još dodatno utvrditi.

Zapovjednik Tucaković se osvrnuo i na ovogodišnje požare spomenuvši kako je u prva 3 mjeseca zabilježen povećan broj požara, ali sa smanjenom opožarenom površinom.
Zaključno je rekao da će vozila, nabavljena preko Ministarstva poljoprivrede, biti podijeljena 13. lipnja. Radi se o 28 pickupova te 29, od ukupno 46, kombi vozila koje će biti na svečanoj primopredaji podijeljene svim županijskim vatrogasnim zajednicama.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica