150. obljetnica Vatrogasne zajednice Koruške

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_20190615_114710.jpg

Klagenfurtu (Austrija) obilježena je 150. obljetnica Vatrogasne zajednice Koruške

15. lipnja 2019. godine u Klagenfurtu (Austrija) obilježena je 150. obljetnica Vatrogasne zajednice Koruške.
Uz goste iz vatrogasnih zajednica svih austrijskih pokrajina i Gasilske zveze Slovenije, na obljetnici je nazočilo i izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice u sastavu Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik HVZ, Ljerka Kopričanec, načelnica učilišta vatrogastva i Mario Starčević, tajnik OTS-a.

U svom obraćanju članovima Skupštine Vatrogasne zajednice Koruške i ostalim gostima, zapovjednik Vatrogasne zajednice Koruške Rudolf Robin istaknuo je da je ovo najstarija vatrogasna zajednica u Republici Austriji s trenutno aktivnih 399 dobrovoljnih vatrogasnih društava, 1 javnom vatrogasnom postrojbom i 17 dobrovoljnih vatrogasnih društava u gospodarstvu. Vatrogasna zajednica Koruške godišnje oko 5 milijuna EUR-a izdvaja za potrebe vatrogasne zajednice Koruške (vatrogasno zapovjedništvo i Ured, vatrogasna škola, vatrogasni centar za uzbunjivanje i obavještavanje), a 4 mijuna EUR-a se koristi za subvencioniranje vatrogasne opreme i tehnike. U zadnje 3 godine za novi sustav uzbunjivanja izdvojeno je preko 10 milijuna EUR-a, a značajna su ulaganja bila u infrastrukturu Vatrogasne škole, koja s preko 1.000 solarnih ćelija osigurava godišnje uštede od oko 30 tisuća EUR-a.
Novi poticaj za jačanje dobrovoljnog vatrogastva očekuje se od novih zakonskih prijedloga, koji između ostalog predviđaju 200 EUR/dan naknade za vatrogasce koji izbivaju s radnog mjesta zbog vatrogasne intervencije.

U referatu vatrogasnog ordinarija, koji je posvetio novi Vatrogasni operativni centar i obnovljene dijelove vatrogasne škole, istaknuta je važnost 5 segmenata koji utječu na ukupnu djelotvornost društvenog sustava (latinski: bios, logos, eros, praxis, a sve objedinjava mystos), te je pohvaljen balans koji je u tom pogledu ostvario vatrogasni sustav.
Glavni vatrogasni zapovjednik HVZ Slavko Tucaković uručio je Vatrogasnoj zajednici Koruške ispred Hrvatske vatrogasne zajednice plaketu HVZ.

Mario Starčević



Iz vatrogasnog svijeta