Osposobljavanje voditelja intervencija za navođenje protupožarnih zrakoplova u Zemuniku

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/1.jpg

U 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni Zemunik, u petak, 22. travnja 2016. završilo je osposobljavanje voditelja intervencija za navođenje protupožarnih aviona Canadair CL-415, Airtractora AT-802 i helikoptera Mi-8 MTV.

U stručnom programu osposobljavanja sudjelovali su vatrogasci priobalja dok su u ulozi predavača bili piloti iz Protupožarne eskadrile i Eskadrile transportnih helikoptera koje sudjeluju u gašenju požara iz zraka.

Programom osposobljavanja voditelji intervencija upoznati su sa sadržajima taktičko-tehničkih karakteristika protupožarnih aviona, zajedničkim djelovanjem posada aviona i zemaljskih snaga, taktikom uporabe aviona na požarištu te navođenju aviona za gašenje požara. Piloti helikoptera prezentirali su uporabu i djelovanja helikoptera uz specifičnosti uporabe helikoptera pri gašenju požara i transportu zemaljskih vatrogasaca i opreme do požarišta.

Obraćajući se sudionicima osposobljavanja, zapovjednik 93. zrakoplovne baze, brigadir Karol Lučan je izrazio zadovoljstvo što se ovim oblikom obuke poboljšava sustav vođenja i zapovijedanja te unaprjeđuje koordinacija zemaljskih i zračnih snaga u gašenju požara. "Ovo je najbolja škola koju voditelji vatrogasnih intervencija mogu proći jer su predavači izvrsni piloti sa višegodišnjim iskustvom gašenja požara iz zraka, a kroz susrete i kontakte izmjenjuju se iskustva i naučene lekcije iz stvarnih akcija gašenja požara", naglasio je brigadir Lučan.

Voditelj Programa osposobljavanja i zapovjednik Državne vatrogasne intervencijske postrojbe i pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalni dio Tomislav Vuko zahvalio se zrakoplovnoj bazi u Zemuniku za pruženu potporu te istaknuo kako se osposobljavanje provodi treću godinu za redom pri čemu je do sada sveukupno osposobljeno i certificirano oko 300 voditelja intervencija u priobalnom i kontinentalnom dijelu RH.

Foto i tekst :HRZ i PZO/M.Karačić                                 

 



Osposobljavanje i usavršavanje