Održana stožerna vježba ASAR 2017-2

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_20171128_160101.jpg

U Valbandonu je održana stožerna (koordinacijska) vježba ASAR 2017-2

U organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje održana je dana 28. i 29. studenog 2017. godine u Valbandonu druga stožerna vježba traganja i spašavanja kod zrakoplovnih nesreća, na kojoj su sudjelovali predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Oružanih snaga RH, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, Međunarodne zračne luke Zagreb, Croatia Airlinesa, Državnog hidrometeorološkog zavoda i Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping. Kao promatrači vježbe sudjelovali su predstavnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije. Crne Gore i Makedonije.
Scenarij vježbe bio je moguće prisilno slijetanje zrakoplova. Budući je pretpostavka bila, da je došlo do zrakoplovne nesreće u području grada Jastrebarskog, predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice su bili Josip Novosel, županijski vatrogasni zapovjednik Zagrebačke županije, Tihomir Varga, voditelj Vatrogasnog operativnog centra Zagrebačke županije i Mario Starčević, tajnik OTS-a.
Vježba se nastavljala na nedavno održanu komunikacijsku vježbu ASAR 2017-1, koja je bila provedena isključivo kao komunikacijska vježba.
Cilj vježbe „ASAR 2017-2“ bila je provjera usklađenosti djelovanja sudionika zrakoplovne potrage i spašavanja sukladno važećim propisima, koordinacija aktivnosti u pripremi djelovanja i na mjestu događaja zrakoplovne nesreće te provjera važnih procedura za razmjenu informacija između sudionika u pripremi akcije. Vježbom su također provjerene procedure za upućivanje sudionika na lokaciju zrakoplovne nesreće te procedure na uspostavi koordinacije na mjestu zrakoplovne nesreće, kao i početku aktivnosti potrage i spašavanja unesrećenih.
Također su sudionici vježbe upoznati s nadležnostima i načelima kriznog komuniciranja kod zrakoplovnih nesreća, te sa COSPAS-SARSAT satelitskim sustavom traganja.

Mario Starčević



Vježbe