EU-projekt FIRE-IN

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/Rim.jpg

U talijanskoj Nacionalnoj vatrogasnoj akademiji u Rimu održana je sjednica radne grupe 3 EU-projekta Fire-In

Od 12. do 14. veljače 2018. godine u talijanskoj Nacionalnoj vatrogasnoj akademiji u Rimu održana je sjednica radne grupe 3 EU-projekta Fire-In, koja se bavi problematikom vatrogasnih intervencija u tunelima i visokim građevinama. Na sjednici su sudjelovali predstavnici Češke Republike, Estonije, Francuske, Italije, Njemačke, Portugala, Poljske, Švicarske, Španjolske, Švedske i Hrvatske. Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljao je Mario Starčević, tajnik OTS-a HVZ-a.

O domaćinu

Nacionalna vatrogasna akademija (Instituto Superiore Anticendi – ISA) je institucija za školovanje, osposobljavanje i cjeloživotno učenje vatrogasnih časnika i zapovjednika nacionalne talijanske vatrogasne službe (CVVF), civilne zaštite i službi spašavanja. ISA se bavi i svim ostalim aktivnostima koji imaju za cilj širenje kulture u specifičnim područjima zaštite od požara, tehničke pomoći i civilne zaštite.

Provedba EU-projekta FIRE-IN

FIRE-IN je skraćeni naziv EU-projekta FIre and REscue Innovation Network, financiran je iz programa Horizon 2020, koji potiče istraživanja i inovacije u Europskoj Uniji. U EU-projektu sudjeluje 16 partnera iz 8 zemalja Europske Unije. Trajanje projekta je 5 godina, a obuhvaća 5 tematskih područja koja se bave traganjem i spašavanjem, požarima građevina, požarima raslinja, prirodnim nepogodama i radiološko-biološko-kemijsko nuklearnom (RBKN) zaštitom. Cilj projekta je izgraditi pan-europsku mrežu stručnjaka za identifikaciju i harmonizaciju operativnih kapaciteta u jedinstvenom procesu koji će biti orijentiran na utvrđivanje glavnih nedostataka i nedoumica u navedenih 5 područja razmatranja projekta.

Razvoj EU-projekta Fire In provodit će se u 3 faze. U prvoj fazi utvrđuju se glavni rizici i glavne (pod)teme koje će se obrađivati, u drugoj fazi se detaljno opisuju i sustavno obrađuju rezultati istraživanja, a u trećoj fazi se rezultati projekta komuniciraju prema dionicima. Posebnost je EU-projekta, što članovima radnih grupa nije dozvoljeno davati javne informacije o sadržajima rasprava u radnim grupama. Sve informacije dostupne su isključivo preko web-stranice projekta (www.fire-in.eu).


Mario Starčević



Stranica