BRAČ: Veliki požar na Braču

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/BracPozar.png

BRAČ: Veliki požar na Braču
Požar pod kontrolom - ugašen

         Požar koji je u četvrtak oko 14 sati buknuo na otoku Braču u Pustinji Blaca zahvatio je 2300 hektara borove šume, a vatra i dalje guta sve pred sobom. Požar gasi oko 174 vatrogasca s 44 vozila iz 20 postrojbi, a u petak je na požarište stiglo pet kanadera, tri airtraktora te dva helikoptera. Vatrogasci su se čitavu noć borili s vatrom. S mora je tijekom noći požar gasio i remorker te vatrogasni brod Sv. Florijan. U pomoć vatrogascima je stigao i i Splitsko-dalmatinski župan, Ante Sanader, koji je inače i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

Novi požar buknuo je u petak ujutro i iznad Supetra prema Nerežišćima. Vatra je zahvatila gustu borovu šumu, a dio vatrogasaca i zračnih snaga preusmjerili su na novi požar.

Na terenu su snage:

Cijele noći svim snagama štitila su se ugrožena naselja Milna, Bobovišća na Moru i Ložišća. U gašenju sudjeluje 149 vatrogasaca s više od 37 vozila iz Sezonske intervencijske vatrogasne postrojbe (SIVP) Brač, Državne intervencijske postrojbe (DIP) Split i Zadar, JVP-a Split i Imotski te DVD-a Split, Gomilica, Mladost, Solin, Seget Vranjica, Klis, Makarska, Omiš, Muć, Trogir, Pučišća, Supetar, Bol, Selca i Milna, poručuju iz DUZS-a.

Noćas su se uputile i dodatne snage – 25 vatrogasaca sa sedam vozila iz DIP-a Dubrovnik te JVP-a Metković, Ploče, Dubrovačko Primorje i Zadar. S mora im pomažu vatrogasni brod Sv. Florijan iz DVD-a Gomilica te Brodospasov remorker.

Jučer poslijepodne aktiviran je Stožer zaštite i spašavanja općine Milna, koji je prema osobnoj želji pojedinih turista i stanovnika iz naselja Bobovišća na Moru zbrinuo njih oko 35 u hotel Lučicu u Milni te njih 30-ak u Supetru. Prijevoz se obavljao brodom pomorske policije Sv. Mihovil, a smještaj su osigurali grad Supetar i općina Milna.

Jutros je na požarište stiglo pet kanadera, tri zračna traktora i dva helikoptera.

22:00

I dalje je u tijeku gašenje požara na otoku Braču koji je zahvatio oko 4000 hektara guste borove šume, trave i niskog raslinja.

Veliki požar na Braču koji je jučer izbio na području pustinje Blace, nažalost, ne samo da nije lokaliziran nego je zapuhao vjetar pa je vatra krenula prema Nerežišću. Toga su se pribojavali poglavito vatrogasci, ali i Bračani i njihovi gosti. Posade kanadera, air tractora i helikoptera išli su ukrcat gorivo i vodu te se nakon laganog 'smirenja' vraćaju.

Požar trenutno gasi više od 250 vatrogasaca, a dolaze i dodatne snage. Na Braču trenutno djeluju jedan kanader, tri helikoptera i dva air-tractora. Ostali dio zračnih snaga je povučen jer su za danas istrošili svoje resurse.

Uslijed vjetra koji je oko podneva promijenio smjer iz jugozapadnog u sjeverozapadni, požar se u poslijepodnevnim satima proširio prema Blacama ispod Dračevice. Naselje Dračevica je obranjeno. Prema dosadašnjim informacijama vatrogasci su, uz pomoć zračnih snaga, uspjeli obraniti sve stambene objekte. Nitko od turista, mještana i vatrogasaca nije ozlijeđen. Gašenje se nastavlja i ovu noć.

Doznajemo da kreću i dodatne snage s kontinetna.

DUZS:

16. srpnja 2011. - 07:00 sati
I dalje je u tijeku gašenje požara na otoku Braču koji je prema zadnjim procjenama zahvatio oko 4000 hektara guste borove šume, trave i niskog raslinja. Trenutno su zaštićena sva naselja. Tijekom noći u gašenju je sudjelovalo preko 250 vatrogasaca s više od 60 vozila, a danas će tokom dana s kontinenta stići preko 50 vatrogasaca s 19 vozila. Iz zraka pomoć u gašenju pružaju 2 AirTractora i 2 helikoptera. Za sada gusti dim ograničava upotrebu ostalih zračnih snaga.

16. srpnja 2011. - 16:00 sati
Gašenje požara na otoku Braču i dalje je u tijeku. Stigle su dodatne vatrogasne snage s kontinenta, oko 50 vatrogasaca s 19 vozila. Oni će zamijeniti dio izmorenih vatrogasaca koji će otići na odmor. Najveći dio snaga usmjeren je na istočni dio požarišta. Uspješno je sanirano nekoliko mjesta na kojima je došlo do izdimljavanja uslijed vjetra koji je zapuhao u poslijepodnevnim satima. Požarište su obišli ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut, splitsko - dalmatinski župan Ante Sanader i načelnik općine Nerežišće Lovre Kuščević.

Galerija Jutarnji list

Izvori:

Jutarnji list

24 sata

Večernji list

Dnevnik.hr



Intervencije