Analiza požarne sezone do 31. srpnja

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/PPS2013_0.jpg

Zračne snage do sada gasile 34 požara

Zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO od početka ovogodišnje Protupožarne sezone (15. svibnja) do zaključno 31. srpnja sudjelovale su u gašenju 34 požara ostvarivši 123 sata letenja s avionima Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 F i A i helikopterima MI-8 MTV.
U strukturi lokacija gašenja požara po županijama najviše je požara zabilježeno u Splitsko-dalmatinskoj županiji (18), Šibensko-kninskoj (9) te Zadarskoj (5), dok je u Istarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji ugašen po jedan požar.
Najveći angažman posada zabilježen je 31. srpnja kada su zračne snage gasile požar na 5 lokacija (Stankovci, Dračevac-Zadar, Oklaj-Drniš, Stanići-Omiš, Duće-Dugi Rat) na kojima su provele 28 sati u zraku od čega 18 izravno na požarištima na koje su izbacili skoro tisuću tona vode.
Analizirajući dosadašnji tijek PP sezone zapovjednik Protupožarne eskadrile (PPE) bojnik Davor Turković istaknuo je kako je ovogodišnja PP sezona specifična iz više razloga. Obilježava je manji broj požara, a time i manji broj sudjelovanja posada u gašenju požara iz zraka. PPE je od početka sezone bila samo jedan dan „na nogama“ od jutra u 04,00 sata (31. srpnja g. 2013.) kada je zabilježen i najveći angažman eskadrile u gašenju požara. Svemu tome doprinijeli su bio-klimatski razlozi, ali je i združenim naporima svih institucija i službi u pripremi i operativnoj provedbi PP sezone doprinijelo preventivi te je i taj segment u dobroj mjeri odredio karakter dosadašnjeg dijela PP sezone. Napravljen i još jedan iskorak u optimalizaciji uporabe zračnih snaga u gašenju požara gdje se u situacijama koje dopuštaju koriste airtractori koji su bili vrlo učinkoviti, a koordinacija sa zemaljskim snagama na požarištima podignuta je na još veću razinu.
„Požare „napadamo“ na vrijeme kako bi bili što učinkovitiji i „jeftiniji“, ovo je zapravo bilo jedno zagrijavanje za nastavak sezone, ona još traje i bilo bi prerano donositi bilo kakve zaključke. No ono što je najvažnije je potpuna spremnost djelovanja zračnih snaga i u daljnjem tijeku sezone imamo iskusne i vrhunski osposobljene posade, sva je tehnika raspoloživa i siguran sam kako ćemo i ovu sezonu biti uspješni.“, istaknuo je bojnik Turković.

Marinko Karačić
Foto: Davor Kirin



Intervencije