Sretan međunarodni Dan žena

Hrvatsko vatrogastvo bilježi 24% žena u svojim redovima, a žene sve češće biraju vatrogastvo kao svoj životni poziv

Dan žena obilježavamo svake godine 8. ožujka kao dan kada slavimo ravnopravnost te dostignuća koja su žene postigle na brojnim područjima. Žene su se kroz povijest susretale s raznim oblicima neravnopravnosti  stoga na ovaj dan slavimo njihovu višestoljetnu borbu za prava.

I vatrogasna djelatnost, tradicionalno smatrana muškim zanimanjem, bilježi promjenu stoga je danas u vatrogasnim redovima sve više žena. Prema podacima VATROneta, aplikacije Hrvatske vatrogasne zajednice, danas hrvatsko vatrogastvo ima gotovo 24% žena analizirajući ukupni broj vatrogasaca. Vatrogaskinje se uključuju u sve segmente vatrogastva, a osobito je važna činjenica da je sve više žena u operativnom vatrogastvu te da se sve češće zapošljavaju kao profesionalne vatrogaskinje.

Temeljem istraživanja koje je Hrvatska vatrogasna zajednica provela 2022. godine, možemo kazati kako u hrvatskom vatrogastvu postoji pozitivna slika o uključenju žena te da se smanjuje stereotipno razmišljanje o vatrogastvu kao muškom zanimanju. No, s druge strane i dalje postoji određen broj muških kolega koji smatraju da vatrogastvo nije zanimanje za žene, a ta je slika jednim dijelom prisutna u javnosti koja se i dalje iznenađuje kada vidi ženu u vatrogasnoj odori. Sve ovo je poticaj da se o pravima ženima i dalje govori te da se konstatno radi na poboljšanju njihove ravnopravnosti.

Svim ženama čestitamo Dan žena!

Istraživanje HVZ-a o percpeciji žena u vatrogastvu

 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica