Sastanak Odbora za šumske požare CTIF

U Ateni je, 3. i 4. svibnja 2022. održan sastanak Odbora za šumske požare CTIF-a, Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi.

Požarna sezona 2021. bila je tema sastanka Odbora za šumske požare CTIF koji se održao u Grčkoj, 3. i 4. svibnja 2022., u Nacionalnom koordinacijskom centru za operacije i upravljanje krizama u Ateni.

Na sastanku su predstavnici zemalja članica Odbora prezentirali aktivnosti vatrogasnog sustava u svojim zemljama za vrijeme prošlogodišnje požarne sezone. Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljali su Joško Grančić, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje i Petar Kovačić, voditelj službe za logističko-tehničku potporu i osposobljavanje.

Poseban naglasak bio je na prošlogodišnje događaje u Grčkoj. Iako je požarna sezona 2021. u Grčkoj bila je jedna od najmanje vjetrovitih u posljednjih 20 godina, nepovoljne uvjete za nastanak i širenje požara pospješila je prosječna temperatura koja je bila viša od uobičajene, padaline su tijekom zime i proljeća bile znatno ispod prosjeka te su od početka srpnja krenuli intenzivni toplinski valovi i relativna vlažnost zraka bila je ispod 10%. Sve to je pridonijelo da požarna sezona 2021. u Grčkoj bude najteža sezona od 2007. godine. Izbilo je 13 izrazito velikih požara, a neki od njih su gorjeli istovremeno te je izgorjelo više od 115.000 hektara, od čega velika prostranstva borovih šuma. Posredstvom EU Mehanizma angažirani su vatrogasci i zračne snage iz ukupno 24 zemlje što je jedno od najvećih europskih raspoređivanja vatrogasaca i zrakoplova u povijesti. Posebni izazovi bili su u prihvatu i raspoređivanju vatrogasaca iz inozemstva, koordinaciji i zajedničkom radu, kako zemaljskih vatrogasaca tako i protupožarnih zrakoplova.

Odbor za šumske požare CTIF, Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi, ustrajno je u razmjeni znanja, iskustava i pogledima na gašenje šumskih požara. Očito je da se uslijed klimatskih promjena suočavamo s ekstremnim vremenskim prilikama koje se odražavaju na šume i ekosustave te će ponašanje vatre u takvim okolnostima stvarati još veće poteškoće za gasitelje. Klimatske promjene su ovdje, događaju se upravo sada i moramo biti fokusirani i učiti jedni od drugih.

Nakon sastanka predstavnici Odbora obišli su grčki Nacionalni koordinacijski centar za operacije i upravljanje krizama, zatim 355. eskadrilu Canadaira CL-215 te helikoptersku eskadrilu koja je sastavni dio grčke vatrogasne postrojbe, Helenic fire brigade.
 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica