Osposobljavanje ovlaštenih operatora bespilotnog zrakoplova („operator UAS-a“) u vatrogastvu

Dana 23. studenoga u prostorima Hrvatske vatrogasne zajednice održan je II. sastanak Radne skupine za utvrđivanje potreba osposobljavanja ovlaštenih operatora bespilotnog zrakoplova („operator UAS-a“) u sustavu vatrogastva u proširenom sastavu.

Na sastanku su uz članove Radne skupine osobno ili putem video konferencije nazočili i predstavnici Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Hrvatske gorske službe spašavanja i Udruge "Bespilotni sustavi u kriznim situacijama Hrvatska".

Na temu donošenja Uputa za uvođenje bespilotnih letjelica u upotrebu u vatrogasni sustav povela se konstruktivna rasprava. Naglašeno je kako je važno donijeti jedinstveni Program osposobljavanja te da je u konačnici najvažnija sigurna upotreba zračnog prostora. Vrlo je važan sustav kontrole i nadzora uključivanja bespilotnih zrakoplova u operativno djelovanje sustava vatrogastva te je stoga prijedlog da vatrogasni operativni centri imaju saznanja o djelovanju istih na vatrogasnim intervencijama. Isto tako, vrlo je važno napraviti dobre temelje, odnosno osposobiti pilote te instruktore pilota kao i definirati uži krug osposobljenih osoba koje bi bile odgovorne za korištenje bespilotnih zrakoplova u smislu operativnog djelovanja u vatrogastvu.

Definirani su rokovi za izradu prijedloga Uputa do kraja studenoga, a Programa  osposobljavanja udaljenih pilota sustava bespilotnih zrakoplova u sustavu vatrogastva do kraja 2021. godine.

Prijedlog Sporazuma o postupcima koordinacije izvođenja letačkih UAS operacija za potrebe sustava vatrogastva donijet će se početkom sljedeće godine nakon što se usvoje pravilnici na temelju kojih se donosi i Sporazum.

Na kraju sastanka spomenuo se i primjer djelovanja operativnih snaga nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i Gradu Zagrebu te je zaključeno da je potrebna malo bolja suradnja između žurnih službi kako bi djelotvornost bila što učinkovitija.
 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica