Predmeti Franje Kumera u Muzeju hrvatskog vatrogastva

Muzej hrvatskog vatrogastva odnedavno je bogatiji za veći broj predmeta i dokumenata vezanih uz rad Franje Kumera, dugogodišnjeg vatrogasnog dužnosnika i načelnika Saveza dobrovoljnih vatrogasnih društava Narodne Republike Hrvatske i Vatrogasnog saveza Hrvatske.

Neizbrisiv trag u hrvatskom vatrogastvu
Franjo Kumer je rođen 1896. u selu Žerovinci u Sloveniji. Nakon završene osnovne škole, završava zanat za zidara u Rijeci. Sudjeluje u Prvom svjetskom ratu, nakon kojeg seli u Zagreb, gdje radi prvo kao poslovođa na gradilištima, a pred početak Drugog svjetskog rata zapošljava se u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu.

Članom DVD-a Medvešćak postaje 1929. godine, da bi 1930.  sudjelovao u osnivanju DVD-a Trešnjevka, čiji je zapovjednik bio od osnutka do 1962. godine. Za komandira, kasnije načelnika Saveza dobrovoljnih vatrogasnih društava Narodne Republike Hrvatske Izabran je 1949. godine. Tu dužnost obavlja do 1960. godine kada je proglašen doživotnim počasnim načelnikom VSH.

Veliku pažnju je posvetio radu dobrovoljnih vatrogasnih društava. Istaknuo se na gašenju niza požara, a posebno kao instruktor koji je svoje bogato znanje prenio velikom broju vatrogasaca diljem Hrvatske. Imao je veliku ulogu u osnutku Vatrogasne škole, gdje je bio i predavač. Preminuo je 1987. godine, a na Mirogoju su se od njega 26. listopada oprostili brojni vatrogasci i suradnici.

Uz kratak tekst o Franji Kumeru u monografiji Hrvatske vatrogasne zajednice, njegov rad je podrobnije zabilježen u knjizi Ivana Lopca i Rudolfa Travinića  „70 godina dobrovoljnog vatrogasnog društva Trešnjevka u Zagrebu 1930. – 2000.“. Zanimljivo je da su iz DVD-a Trešnjevka uz Kumera potekla još dvojica značajnih dužnosnika hrvatskog vatrogastva: Stanko Skok (tajnik Saveza dobrovoljnih vatrogasnih društava NRH i VSH od 1951. do 1970.) i Ivan Družeta (načelnik VSH od 1970. do 1978.) .

Vatrogasna povijest sačuvana u fotografiji
Među predanim predmetima svakako se ističe 150 fotografija koji pokrivaju vremenski period od oko 1930. do polovine osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ove fotografije nam daju izvrstan uvid u izgled vatrogasaca i vatrogasne opreme u navedenom razdoblju. Posebnu vrijednost imaju fotografije osnivača DVD-a Trešnjevka, sudionika tečaja za vatrogasnog časnika održanog 1930. u Đakovu te vježbi održavanih u sklopu Vatrogasne škole u Zagrebu krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Uz fotografije, predano je i nekoliko dokumenata te diploma koje je Franjo Kumer dobio tijekom svog vatrogasnog angažmana. Ljubitelje faleristike svakako će razveseliti vijest da su predane i civilne i vatrogasne medalje, među kojima se ističe Vatrogasna zvezda prvog reda.

Od srca se zahvaljujemo gospođi Elizabeti Kumer, unuci Franje Kumera, koja je sačuvala ove vrijedne predmete i predala ih na čuvanje Muzeju hrvatskog vatrogastva. Moramo istaknuti da je ovo druga najveća pojedinačna donacija Muzeju hrvatskog vatrogastva, nakon donacije vatrogasne ostavštine Teodora Frickog.

Također pozivamo sve pojedince i vatrogasne organizacije da vrijednu vatrogasnu građu ustupe Muzeju hrvatskog vatrogastva radi čuvanja i prezentacije. Na ovaj način možemo zajednički sačuvati važne dijelove hrvatske vatrogasne povijesti.

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica