Osposobljavanje licenciranih vatrogasnih timova s potražnim psima

U Divuljama je danas održano osposobljavanje vatrogasnih timova s potražnim psima za aktivnosti potpomognute helikopterom

Ovim su se treningom vatrogasci – vodiči sa psima osposobili za letenje helikopterom, ulazak i izlazak iz helikoptera te za spuštanje vatrogasaca sa psima iz helikoptera. Navedeno su osposobljavanje provodili instruktori Državne vatrogasne intervencijske postrojbe na čelu sa njihovim zapovjednikom Joškom Grančićem.

„U okviru godišnjeg plana osposobljavanja i uvježbavanja vatrogasnih snaga, koje svake godine provode Hrvatska vatrogasna zajednica i Ministarstvo obrane RH, a po nalogu glavnog vatrogasnog zapovjednika, danas je provedeno osposobljavanje K9 timova“, kazao je Grančić i objasnio kako se u okviru današnje obuke nisu radili taktički zadatci u smislu potražnih radnji sa psima već radnje koje su bitne za rad s helikopterom: ulazak i izlazak vatrogasnih timova sa psima iz helikoptera, poštivanje svih pravila rada s helikopterom te podizanje i spuštanje vodiča sa psom na teško pristupačne terene. „Ovo osposobljavanje je i nama jedna novina i moji instruktori iz DVIP-a Split kao i ja smo ugodno iznenađeni s profesionalnošću i motiviranošću svih sudionika. Ovo je jedna sposobnost koju će hrvatsko vatrogastvo i dalje razvijati. Njime je stvorena nova sposobnost vatrogasnih timova sa psima, ali i cjelokupnog vatrogastva“, zaključio je Grančić.

Zadovoljstvo uspješno provedenim osposobljavanjem izrazio je i Zoran Laslavić, predsjednik Povjerenstva za potražne pse HVZ-a. „Ovo je osposobljavanje svojevrsna kruna rada vatrogasnih K-9 timova. Oni moraju biti u svakom trenutku spremni, i u najkraćem roku, prevesti se u bilo koji dio Hrvatske pa i svijeta. Danas su ovdje vatrogasni timovi iz cijele Hrvatske koji su nedavno prošli licenciranje i svi uspješno završili ovo osposobljavanje koje pomaže cjelokupnom vatrogastvu u urbanom traganju i spašavanju“, rekao je Laslavić i objasnio kako sada  u bilo kojem trenutku, na poziv glavnog vatrogasnog zapovjednika, dolaze vatrogasni K-9 timovi uz pratnju helikopterskih snaga. „Ovime smo dobili veliku mobilnost i spremni smo i za najteže zadaće, a ovakva osposobljavanja treba raditi najmanje jednaput godišnje“, objasnio je. Psima je ovakvo osposobljavanje novost, a prema riječima Laslavića, odlično su reagirali. „Naravno da velika buka motora, jak vjetar i zračni jastuci stvaraju određenu nelagodu, no zahvaljujući smirenosti vodiča psi su se pokazali vrhunski, a nakon završene helikopterske obuke dobivaju K-9 oznaku koja na sebi ima sliku helikoptera“, kazao je na kraju Laslavić.

Spomenimo i kako je na ovome osposobljavanju sudjelovalo ukupno 17 timova od njih 23 koliko ih je nedavno prošlo zahtjevno licenciranje za potrage i spašavanja. Navedena je provjera vatrogasnih K-9 timova trajala 48 sati, a kandidati iz cijele Hrvatske morali su pokazati znanja i vještine, prvenstveno iz traganja i spašavanja iz ruševina.
 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica