Edukacija na simulatoru za gašenje požara raslinja

Od 4. do 8. studenog 2019. godine održana je prva od predviđene dvije edukacije hrvatskih vatrogasnih zapovjednika za rukovođenje na požarima raslinja financiranih iz EU-projekta eHVZ.

Na edukaciji sudjeluje ukupno 12 hrvatskih vatrogasnih zapovjednika, jedan hrvatski pilot helikoptera, jedan hrvatski pilot air-traktora i prevoditelj. Treneri na edukaciji su francuski vatrogasni zapovjednici razine 3 i 4 te francuski piloti air-traktora i kanadera.

Edukacija za vatrogasne zapovjednike razine 4 se održava u francuskoj nacionalnoj vatrogasnoj školi u Valabreu  u najmodernijem svjetskom simulacijskom centru za požare raslinja, a sastoji se od jednog dana upoznavanja s doktrinom, taktikom i načinima gašenja požara raslinja i vatrogasnom kartografijom u Francuskoj, te 4 dana vježbi na simulatoru, gdje polaznici na različite zadane taktiče zadatke „provode“ sljedeće uloge u zapovjednom lancu:

  1. Uloge na zapovjednom mjestu: zapovjednik intervencije, časnik za vezu, časnik za logistiku i operater za komunikaciju sa županijskim vatrogasnim operativnim centrom
  2. Uloge na mjestu požara: teklić (vozač zapovjednika), časnik za navođenje zračnih snaga, voditelj prihvatnog mjesta, voditelj zapovjednik sektora 1 (lijevog boka požara), zapovjednik sektora 2 (desnog boka požara), te 3 zapovjednika gasnih vlakova.

Francuska doktrina gašenja požara raslinja

Francuska doktrina-sustav suzbijanja požara raslinja obuhvaća preventivne, operativne i sanacijske aktivnosti, u koji su uključeni svi odgovorni dionici (lokalna i područna samouprava, vlasnici šuma, građani...).

Temeljna preventivna aktivnost vatrogasaca je mapiranje područja s procjenom ugroženosti od požara, utvrđivanje vatrogasnih puteva, osiguranje vodenih spremnika (30 - 60 m3), ali i potkresivanje raslinja i smanjenje gorive tvari preventivnim spaljivanjem. Temeljem hidrometeoroloških podataka i dnevne procjene požarne opasnosti dislociraju se vatrogasne snage i angažiraju izviđački zrakoplovi. Sve vatrogasne postrojbe raspolažu jedinstvenim kartama mjerila 1:25.000, s označenim kvadrantima veličine 2x2 km koji svaki ima svoju oznaku, a svaki se kvadrant dodatno dijeli na 5 imaginarnih kvadranata (lijevo gore prvi kvadrant, desno gore drugi kvadrant, desno dolje treći kvadrant, lijevo dolje četvrti kvadrant i u sredini peti kvadrant.

Ovisno o narastanju vatrogasnih snaga vatrogasni zapovjednici su rangirani u 5 razina (I. zapovjednik vatrogasnog vozila, II. zapovjednik gasnog vlaka, III. Zapovjednik klone, t.j. 2-3 gasna vlaka, IV. Zapovjednik 2-3  kolone i V. Stožerni zapovjednik.

Vatrogasna tehnika i zračne snage

Standardni gasni vlak za gašenje požara sastoji se iz 3 vatrogasna vozila zaposjednuta s po 4 vatrogasca koja sadrže 4.000 l vode, pumpu kapaciteta minimalno 1000 l/min kod 15 bar, te spremnik s 100 l pjenila i sprinkler sustav za zaštitu vozila, jedne auto-cisterne s 6.000 l vode zaposjednuta s 4 vatrogasca i zapovjednog vatrogasnog vozila  sa zapovjednikom razine 2 i vozačem (ukupno 18 vatrogasaca). Svako od vatrogasnih vozila za gašenje požara  
treba biti u stanju u svim uvjetima zaustaviti požar raslinja na širini od 100 metara. Svi vatrogasci opremljeni su s izbavnim maskama sa snabdijevanjem zrakom od 6 minuta.

Valabre01

Francuska raspolaže s 3 vrste zrakoplova za gašenje požara (12 Canadair CL 415 (6.000 l), 7 Tracker S2F, 3 DASH 8) te zrakoplovima za zračno izviđanje (2 BEECH 200). Dodatno županije tijekom požarne sezone iznajmljuju helikoptere i air-traktore.

     ValabreX4

Za koordinaciju zemaljskih i zračnih snaga kod velikih nesreća i katastrofa Francuska je ustrojila zračni monitoring centar, koji putem Cessne C208 i specijalnom kamerom (vrijednosti 1 milijun EUR-a) prenosi podatke Nacionalnom vatrogasnom operativnom centru (CODIS) i ostalim dionicima.

Osnove vatrogasne taktike prilikom požara raslinja

Sve vatrogasne zemaljske snage koriste jedinstveni digitalni komunikacijski kanal. Pri većim požarima koji zahtijevaju angažman više od 2 gasna vlaka obavezno se ustrojava zapovjedno mjesto (u pravilu veliko zapovjedno vozilo) kojim upravlja zapovjednik razine 4. Francuske vatrogasne snage za međusobnu komunikaciju koriste digitalni sustav veza Tetra, a za koordinaciju sa zračnim snagama analogni sustav veza. Priliko vatrogasnih intervencija razine 3 i 4 svaki vatrogasni zapovjednik ima radio kanal za kontakt prema višem i nižem vatrogasnom zapovjedniku, t.j. ima dvije radio stanice. Te dodatne radio kanale dodjeljuje županijski vatrogasni operativni centar zapovjedniku intervencije, koji slaže komunikacijsku mrežu i dodjeljuje radio kanale sudionicima intervencije.

Njemu pomažu na zapovjednom mjestu časnik za vezu, časnik za logistiku i operater za komunikaciju sa županijskim vatrogasnim operativnim centrom. Zadatak časnika za vezu je održavati aktualnu situacijsku kartu požara i davati upute prema zapovjednicima sektora koje dobije od zapovjednika intervencije. Zadatak časnika za logistiku je održavati aktualnu kartu komunikacija (radio kanala) i evidentirati stanje svih zemaljskih i zračnih vatrogasnih snaga na intervenciji (zahtjevi za pomoć, vozila na prihvatnom mjestu, raspored vozila po sektorima, djelovanje zemaljskih i zračnih snaga po sektorima).

Gledano od korijena požara lijevim i desnim požarnim sektorom zapovijedaju vatrogasni zapovjednici razine 3. Požar se gasi na bokovima s postupnim smanjivanjem čela požara. Prioritet prilikom gašenja velikih požara je i gašenje malih požara koji se pojave u blizini. Za navođenje i sigurno gašenje iz zraka utvrđuje se časnik za zračne snage.

Kontrolirano spaljivanje i taktički požar

Kontrolirano spaljivanje od strane vatrogasaca zakonski je u Francuskoj uređeno 2001. godine, za što je potrebna dozvola vlasnika zemljišta. Za osposobljavanje za kontrolirano spaljivanje u vatrogasnoj školi u Valabreu utvrđena su 3 modula u ukupnom trajanju osposobljavanja od 16 dana (Modul 1: član odjeljenja - 5 dana, Modul 2: operativni voditelj 8 dana i Modul 3: operativni zapovjednik 3 dana). Licenca za kontrolirano spaljivanje traje 2 godine, u kojem vatrogasac treba dokazati sudjelovanje na 7 kontroliranih spaljivanja i sudjelovati na nacionalnoj konferenciji iz kontroliranog spaljivanja, nakon čega mu se licenca produžuje za daljnjih 5 godina. Trenutno u Francuskoj djeluje oko 200 licenciranih operativnih vatrogasaca osposobljenih za kontrolirano spaljivanje, koji godišnje provedu 500 spaljivanja s 5.000 spaljenih hektara. Prosječni troškovi pri kontroliranom spaljivanju iznose 200-400 EUR/ha.

Za spaljivanje taktičkom vatrom za vrijeme intervencije potrebno je imati položene module za kontrolirano spaljivanje, te položiti 10-dnevno osposobljavanje. U danim okolnostima voditelj intervencije može zapovijediti taktičku vatru bez dozvole vlasnika. Prosječno se u Francuskoj taktička vatra primjenjuje 40 puta godišnje, u pravilu noću ili rano ujutro, kada je niža temperatura i vjetar.

Aktivnosti vatrogasnog učilišta

Vatrogasno učilište u Valabru upravlja na nacionalnoj razini uz edukacije za požare raslinja i edukacijama za opasne tvari, edukacijama za spašavanje s visina i dubina, edukacijama za ronjenje i edukacijama za spašavanje u planinama.

Također vatrogasno učilište uz edukacije provodi ispitivanje vatrogasne opreme i tehnike i provodi preventivne aktivnosti i mjere zaštite od požara.

Financiranje vatrogastva se provodi od strane županija (departmana), pa tako i nacionalno vatrogasno učilište u 80 postotnom iznosu financiraju južnofrancuske županije, a tek 20% sredstava osigurava se iz državnog proračuna.

Sljedeća edukacija se planira krajem 2020. godine također u Valabru.

 

Mario Starčević



Osposobljavanje i usavršavanje