Završetak osposobljavanja vatrogasaca kontinentalnih županija za prijevoz helikopterom

  • Slika /slike/WhatsApp Image 2022-05-11 at 21.08.24 (1).jpeg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

Praktičnim radom s helikopterom u Zrakoplovnoj bazi Lučko završeno je ovogodišnje osposobljavanje vatrogasaca kontinentalnih županija za gašenje požara na otvorenom prostoru i prijevoz helikopterom
 

Nakon već provedenih osposobljavanja vatrogasaca istočne Hrvatske, i prošlotjednog osposobljavanja sjeverozapadne i dijela središnje Hrvatske, ovotjednim praktičnim radom s helikopterom u Zrakoplovnoj bazi Lučko, od 10. do 12. svibnja 2022., završeno je osposobljavanje vatrogasaca kontinentalnih županija za gašenje požara na otvorenom prostoru i prijevoz helikopterom.
 
Tom prilikom su na osposobljavanju, koje je uključivalo praktične vježbe u radu s helikopterom, sudjelovali vatrogasci iz javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.
 
Uz posadu helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz Zrakoplovne baze Lučko, instruktori ovotjednog praktičnog osposobljavanja ispred Hrvatske vatrogasne zajednice bili su pripadnici Intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar, čiji je zapovjednik pohvalio angažman svih sudionika.
 
Nakon trodnevnog intenzivnog rada u ZB Lučko osposobljavanje za gašenje požara na otvorenom prostoru i prijevoz helikopterom završilo je 208 vatrogasaca.
 
Osposobljavanje se provodilo temeljem točke 32. Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2022. godini gdje Hrvatska vatrogasna zajednica u suradnji s Ministarstvom obrane ima zadaću osposobiti dodatni broj vatrogasaca kojima se popunjava intervencijska vatrogasna postrojba.
 
Ovogodišnja osposobljavanja na kontinentalnom dijelu RH za gašenje požara i prijevoz helikopterom, koja su započela već u ožujku 2022. i sastojala se od dvodnevnog teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja bez korištenja helikoptera koji su se provodili po županijama u suradnji s nadležnim županijskim vatrogasnim zapovjednicima, te trećeg dana svakog osposobljavanja koje je uključivalo praktični rad s helikopterom koji je bio u Osijeku i višednevno u Zrakoplovnoj bazi Lučko provedeno je 30 osposobljavanja grupa polaznika te je novo osposobljeno ukupno 508 vatrogasaca vatrogasnih postrojbi. Ispred Hrvatske vatrogasne zajednice instruktori na osposobljavanju bili su pripadnici Intervencijskih vatrogasnih postrojbi Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik te Službe za logističko-tehničku potporu i osposobljavanje.
 
Nakon završenog osposobljavanja vatrogasaca kontinentalnog dijela RH slijedi osposobljavanje vatrogasaca na priobalju.
 
 

 

Pisane vijesti