Završetak osposobljavanja vatrogasaca iz Istočne Hrvatske za prijevoz helikopterom

  • Slika /slike/Osposobljavanje čepin 1.jpeg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Na Sportskom aerodromu Čepin proveden je praktični dio osposobljavanja vatrogasaca iz Istočne Hrvatske za gašenje požara na otvorenom prostoru i prijevoz helikopterom

Nakon što se u drugoj polovini ožujka 2022. započelo s teorijskim osposobljavanjem vatrogasaca kontinentalnog dijela RH prema Programu osposobljavanja za gašenje požara na otvorenom prostoru i prijevoz helikopterom, 20. travnja 2022. proveden je završni dio osposobljavanja dijela vatrogasaca koji je uključivao praktične vježbe u radu s helikopterom.

Praktični dio s helikopterom održao se na Sportskom aerodromu Čepin kod Osijeka, a na njemu su sudjelovali vatrogasci javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije.
Osposobljavanje se provodilo temeljem točke 32. Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2022. godini gdje Hrvatska vatrogasna zajednica u suradnji s Ministarstvom obrane ima zadaću osposobiti dodatni broj vatrogasaca kojima se popunjava intervencijska vatrogasna postrojba.

Teorijski dio osposobljavanja, kao i praktični bez korištenja helikoptera provodio se po županijama, a provodili su ga instruktori iz Hrvatske vatrogasne zajednice u suradnji s nadležnim županijskim vatrogasnim zapovjednicima. Obrađene su teme vezane za šumske požare i meteorologiju, taktiku gašenja na otvorenom prostoru, opremu za gašenje koja se koristi, kao i osobnu zaštitna opremu, komunikaciju i rad sa zračnim snagama, posebno s naglaskom na upotrebu helikoptera. Praktični dio provodio se na poligonu radeći vježbe s desantnom vatrogasnom opremom.

Za četiri najistočnije županije završni dio osposobljavanja proveo se na Sportskom aerodromu Čepin – Osijek gdje je, uz instruktore iz HVZ, sudjelovao i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s posadom iz Zrakoplovne baze Lučko.

Prilikom rada s helikopterom član posade helikoptera polaznike je upoznao s općim i za vatrogasce specifičnim karakteristikama kao i mogućnostima letjelice, ponašanju pri dočeku, ulasku i prijevozu helikopterom te pravilnom napuštanju helikoptera sa i bez opreme. Nakon toga se pristupilo praktičnom dijelu uvježbavanja vatrogasaca, što je uključivalo pravilan ulazak/izlazak iz helikoptera, letenje i prihvat opreme, tj. rad s podvjesnim teretom (gumenim spremnikom za vodu „kruška“), kao i vizualnom signaliziranju i navođenju helikoptera.

Polaznici su prikazali iznimnu zainteresiranost i ovom prilikom je Program osposobljavanja uspješno završilo 88 vatrogasaca iz navedenih županija, od kojih će neki naučene vještine imati priliku koristiti i u nadolazećoj protupožarnoj sezoni. Sve aktivnosti vatrogasaca u radu s helikopterom na Sportskom aerodromu Čepin s velikim zanimanjem pratili su i polaznici Državne vatrogasne škole - Odjel Osijek.
 

Pisane vijesti | Osposobljavanje i usavršavanje