Zajedničke zadaće u okviru Programa aktivnosti

Slika /slike/sastanak morh hvz.jpg

Održan sastanak predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice i Ministarstva obrane RH, a vezano za daljnje provođenje zadataka u okviru Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku.

U prostorijama Hrvatske vatrogasne zajednice 15. veljače 2022. održan je sastanak predstavnika Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te Hrvatske vatrogasne zajednice koja je zadužena za koordinaciju, praćenje, usklađivanje i usmjeravanje aktivnosti svih subjekata provedbe zadaća Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i načelnik Sektora za program, sigurnost i potporu Siniša Petkoviček pozdravili su prisutne pukovnika Rajka Mijatovića i pukovnika Tomislava Lukačića ispred Ministarstva obrane te zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Pula Ivicu Rojnića, ističući izvrsnu suradnju zemaljskih i zračnih vatrogasnih snaga kao i odličan zajednički rad u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu Republike Hrvatske tijekom glavnog napora požarne opasnosti.

Na sastanku su temeljem novodonesenog Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2022. godini raspravljene predstojeće zadaće koje se odnose na zajedničko osposobljavanja pripadnika vatrogasnih postrojbi sukladno Planu.
Bilo je govora i o potrebi zajedničke izrade Programa za osiguranje helidroma i površina za slijetanja i polijetanja helikoptera s ciljem dodatnog upoznavanja vatrogasaca s opasnostima i mjerama zaštite prilikom osiguranja medicinskih letova, ali i ostalih aktivnosti u kojima za potrebe vatrogastva sudjeluju helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Slijedi izrada odnosno prilagodba Operativnog plana za Državni plan angažiranja vatrogasnih snaga i snaga koje sudjeluju u gašenju požara kao i pripreme za međuresornu vatrogasnu vježbu „SIGURNOST 22“. Potrebno je nastaviti rad na izradi Standardnih operativnih postupaka koji su definirani Programom aktivnosti, s konkretnim zaključkom o potrebi završnog usklađivanja sadržaja Standardnog operativnog postupka usklađenog djelovanja u akcijama gašenja požara na moru i na pomorskim objektima i njegovo slanje u postupak verifikacije.
 

Pisane vijesti | Program aktivnosti | Program aktivnosti