ZAGREB FIREFIGHTER STAIR CHALLENGE 2022

  • Slika /slike/_MK28824.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Zadnjih pet godina, pa tako i ove 2022. godine prikupljale su se donacije za Udrugu Kolibrići, udrugu roditelja vitalno ugrožene djece 

U subotu, 3. prosinca 2022. održana je humanitarna vatrogasna utrka stepenicama, u zgradi VMD-a Strojarska 20, u Zagrebu. Ova je utrka glavni događaj humanitarne akcije koja se provodi već desetu godinu za redom koja svoj kontinuitet nije izgubila čak ni u vrijeme korone kad je utrka bila virtualna.
Zadnjih pet godina, pa tako i ove 2022. godine prikupljale su se donacije za Udrugu Kolibrići, udrugu roditelja vitalno ugrožene djece koja bez tuđe pomoći ne mogu sama preživjeti dan.
 
Ovogodišnja utrka bila je posebna po svemu. Bila je to jubilarna 10. utrka, na koju se prijavilo 382 natjecatelja, a završilo ju je 322 natjecatelja, što je više nego ikada do sada. A iako je utrka od prve godine međunarodna, jer su na njoj uvijek sudjelovali vatrogasci iz Slovenije, ove godine sudjelovali su natjecatelji  iz čak šest država: Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke, Francuske i Hrvatske. 
 
Domaći vatrogasci došli su iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika, Splita, Knina i Drniša, Gospića, s Brača i Krka, iz Senja, Rijeke, Poreča i Rovinja, Karlovca, Varaždina i Čakovca, Zagreba, Bjelovara, Novske, pa sve do Daruvara, Đakova, Vukovara i mnogih drugih gradova i mjesta. 
 
Uz operativne vatrogasce, iz javnih vatrogasnih postrojbi, kao i dobrovoljnih vatrogasnih društva, trčali su djeca i mladež iz dobrovoljnih društva, u kategoriji Easy, pri čemu je njihova utrka kraća, odnosno 88 stepenica. U toj kategoriji najbrži je bio Leon Čurila iz DVD Varaždin breg, a od djevojčica Tia Kišasondi DVD Sesvetski Kraljevec. 
 
666 stepenica
Vatrogasci nakon što se opreme opremom, kaciga, rukavice, zaštitna oprema za strukturne požare, i čizme, s ili bez aparata za disanje, imaju zadatak da u što kraćem vremenu savladati 666 stepenica dvokrakog stubišta. Uz navedeno vatrogasci dodatno u prizemlju izlaze iz građevine i rade krug oko zgrade te se ponovno vraćaju u zgradu i nastavljaju istim stubištem do zadnje etaže, gdje se nalazi terasa s pogledom na Zagreb.
Među vatrogascima u kategoriji Light, bez izolacijskog aparata pobjedio je Ante Rajkovača, DVD Sesvetski Kraljevec, a u kategoriji žene Adrienn Spisak-Acs iz Mađarske.  U nešto težoj kategoriji Open, sa izolacijskim aparatom i kompozitnom bocom, pobjedio je Domen Pavlič iz Slovenije, a u kategoriji žena Dijana Vanjek iz JVP Novska. A u najtežoj kategoriji Strong, sa izolacijskim aparatom i čeličnom bocom pobijedio je Luka Stepišnik iz Slovenije dok je u kategoriji žena najbolja Jasmina Kadija iz JVP Zagreb. 
 
Natjecatelje su bodrili i hrabri Kolibrići za koje se trčalo, te su s natjecateljima bili na dodjeli nagrada najbržima. Valja spomenuti da najbržim natjecateljima do vrha treba svega pet minuta. Sponzori su se pobrinuli da natjecatelje nagrade simboličnim nagradama, ali ipak je na ovoj utrci zajednički humanitarni cilj bitniji od bilo koje druge pobjede. 
 
Bez obzira što postoje službeni pobjednici svi vatrogasci koji su istrčali i sudjelovali u ovoj utrci su pobjednici jer su još jednom nesebično humanitarno djelovali i skupili dovoljno sredstava za pomoć sedam obitelji udruge Kolibrići. Donacijama su se pridružili i građani putem aukcije na facebook stranici, te nabavkom majice Uključi se i ti, nabavi majicu kao i ja. 
 
Sredstvima koja su prikupljena predviđena je kupnja pomagala za kupanje, polovnog medicinskog kreveta s madracem, tri sjedala za pravilno pozicioniranje djeteta, sustav za punjenje boca kisikom u kućnim uvjetima, terapija uređajima za aktivaciju stanica, bolji optok krvi, i brže regenerativno zacjeljivanje, a vezano za dekubitus. 
 
Ovogodišnja utrka u brojevima:
382 prijavljena natjecatelja
322 završili utrku
1 neboder
31 kat
666 stepenica
203 068 istrčanih stepenica
8 sonzora
22 volontera


Foto: Marko Kadija

Pisane vijesti