VOS 5. / 6. lipnja 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 05. / 06. lipnja 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 05. lipnja 2021. godine angažirane su domicilne vatrogasne snage pogođene županije.
  • Na području VOZ Glina – bez angažiranja domicilnih snaga (DVD Glina).
  • Na području VOZ Sisak – bez angažiranja domicilnih snaga (JVP Sisak).
  • Na području VOZ Petrinja – angažirane su domicilne snage (JVP Petrinja).

Prema trenutno obrađenim podacima za dan 05. lipnja 2021. godine angažirano je 6 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila. Evidentirane su 4 vatrogasne intervencije.

Realizirane aktivnosti tijekom dana/poteškoće/planirane aktivnosti: 
Provedene su 4 vatrogasne intervencije, opskrba pitkom vodom, uklanjanje jednog dimnjaka i sanacija dijela krovišta na području Grada Petrinje.



Primorsko – goranska županija
Dana 05. lipnja u 12:30 sati ŽVOC Rijeka zaprimio je dojavu o požaru plovila na moru u blizini Otoka Krka (između grada Krk i mjesta Punat na Otoku Krku). Došlo je do požara privatne brodice u vlasništvu stranog državljana. Plovilo je otegljeno do obale te je tamo požar ugašen. Uslijed požara nije bilo ozlijeđenih osoba. Kao ispomoć vatrogascima angažirana su dva člana posade Sea Help i tri člana posade sa brodicom „Florijan“ iz Marine Punat. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 8 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP Grada Krka.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca je završila u 15:03 sati.

Šibensko-kninska županija
Dana 05. lipnja MRCC je zaprimio dojavu u 12:56 sati putem ''Split radija'' o požaru ribarice (koća) ''Lokarda'' blizu granice ZERP-a. Na mjesto događaja upućeno je plovilo Lučke kapetanije Šibenik i ribarice koje su se zatekle u blizini. Jedna od pristiglih ribarica preuzela je posadu od 3 člana koja je zatim preuzeta od strane plovila Lučke kapetanije Split te prevezena na pregled u HMP Trogir zbog pothlađenosti. 
Na mjesto događaja upućeno ije vatrogasni-eko brod s 3 vatrogasca iz JVP-a Šibenik i 2 vatrogasca iz DVD-a Zablaće, ali su se zbog kvara motora vratiti u bazu. 
Ribaricu je unatoč požaru u 17:09 sati u tegalj uzeo tegljač ''Delta'', a u 17:41 sati prema ribarici je upućen specijalizirani vatrogasni-eko brod ''Sv. Florijan“ vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije sa posadom od 3 vatrogasca iz DVD-a Kaštel Gomilica. Dolaskom do lokacije ribarice tegljenje je zaustavljeno u 18:58 sati i pristupilo se gašenju pjenom. Gašenje je vršeno oko 45 minuta ali je uprkos tome ribarica ''Lokarda“ potonula. Nakon toga posada vatrogasnog-eko broda je vršila raspršivanje disperzanata radi mogućeg spriječavanja onečišćenja te nakon toga napustila mjesto događaja, a njihova intervencija (povratak u matičnu luku) završila je u 01:00 sati.

Sisačko – moslavačka županija
Dana 05. lipnja u 13:02 sati DVD Hrvatska Kostajnica zaprimio je dojavu o požaru gospodarskog objekta na adresi Gornja Oraovica br. 44 (Dvor). Požarom su bila zahvaćena dva gospodarska objekta te manji dio drvene konstrukcije krovišta kuće. Požar se proširio sa jednog gospodarskog objekta na dio kuće te na susjedni gospodarski objekat u kojem se nalazilo sijeno, spremnik sa 2000 litara plavog dizela te plinska boca. Oba gospodarska objekta su većim dijelom izgorjela. 
Uslijed požara jedna ženska osoba je zadobila lakše ozlijede (opekline) ali je odbila angažiranje HMP. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 18 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila iz DVD-a Hrvatska Kostajnica, Dvor, Rujevac i Majur. 
Požar je ugašen u 22:04 sati, a na osiguranju požarišta preko noći bili su angažirani vatrogasci iz DVD-a Dvor.

Bjelovarsko – bilogorska županija
Dana 06. lipnja u 05:13 sati JVP Bjelovar zaprimio je dojavu o požaru objekta na adresi Puričani 82 (Bjelovar). Radilo se o požaru vikend kuće površine oko 50 m2 koji je do dolaska vatrogasaca već bio u razbuktaloj fazi. Tijekom gašenja požara u potkrovlju kuće pronađene su dvije smrtno stradale osobe. 
U gašenju požara sudjelovalo je 5 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila iz JVP Bjelovar. Požar je ugašen oko 7:40 sati, a vatrogasci su još na terenu jer je u tijeku očevid od strane policijskih službenika.

Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS