VOS 30. / 31. svibnja 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 30. / 31. svibnja 2021.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 27. svibnja 2021. godine angažirane su domicilne vatrogasne snage pogođene županije.
  • Na području VOZ Glina – bez angažiranja domicilnih snaga (DVD Glina).
  • Na području VOZ Sisak – bez angažiranja domicilnih snaga (JVP Sisak).
  • Na području VOZ Petrinja – angažirane su domicilne snage (JVP Petrinja).

Prema trenutno obrađenim podacima za dan 30. svibnja 2021. godine angažirano je 5 vatrogasca sa 2 vatrogasna vozila. Evidentirane su 2 vatrogasne intervencije.

Realizirane aktivnosti tijekom dana/poteškoće/planirane aktivnosti: 

Provedene su 2 vatrogasne intervencije, od čega jedna opskrba pitkom vodom na području Grada Hrvatske Kostajnica, s obzirom da zbog kvara na vodoopskrbnom sustavu voda nije za piće i izvid dimnjaka u Petrinji.



Splitsko-dalmatinska županija
Dana 29. svibnja u 20:30 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru broda (jahte) u marini, odnosno pristaništu za brodove u Kaštel Gomilici, na adresi Franje Tuđmana 213. Požar je zahvatio i ostale brodove (jahte) koji su se nalazili privezani za gat F, tako da je ukupno u potpunosti izgorjelo 5 brodova. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala je JVP Split te DVD-a: Kaštel Gomilica, Split, Mladost, Kaštela i Solin sa ukupno 70 vatrogasaca i 17 vatrogasnih vozila, kao i jedan vatrogasno-ekološki brod „Sveti Florijan“. Ozlijeđenih osoba nije bilo. Vatrogasci su postavili zaštitne brane radi sprječavanja onečišćenja mora.
Požar je lokaliziran dana 30.svibnja u 12:15 sati. Sanacija i dežurstvo su u tijeku od strane DVD Kaštel Gomilice sa šest vatrogasaca i jednim vatrogasnim vozilom te jednim vatrogasno- ekološkim brodom.

Dana 30. svibnja u 15:37 sati ŽVOC Split je zaprimio dojavu o požaru na otvorenom prostoru na otoku Braču kod Pučišća. Požarom je zahvaćena borova šuma i makija na površini 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su DVD-a sa otoka Brača; Selca, Pučišća, Bol i Supetar sa ukupno 30 vatrogasaca i 12 vatrogasnih vozila i jedan protupožarni zrakoplov Canadair.
Požar je lokaliziran u 18:30 sati, a sanacija i dežurstvo na požarištu tijekom noći od strane vatrogasaca iz DVD Pučišća.

Grad Zagreb
Dana 31. svibnja u 02:23 sati VOC Grada Zagreba zaprimio je dojavu o eksploziji u zgradi objekta na adresi Lanište 26 (Novi Zagreb). U eksploziji objekta na trećem katu uništen (razoren) je jedan stan i dizalo objekta, a oštećeno je i 10-tak ulaznih vrata od stanova, te se stubište objekta ispunilo dimom. Oko 50 stanara je izašlo izvan zgrade, te je UHS ponudio smještaj u Kosnici, dok se ne napravi uviđaj i pregled zgrade radi vidljivih i većih oštećenja. Uzrok eksplozije još nije utvrđen. 
U eksploziji objekta lakše je ozlijeđena jedna ženska osoba, koja je zbrinuta od strane HMP u OB Rebro u Zagrebu. Na intervenciju je izašla JVP Zagreb sa 11 vatrogasaca i tri vatrogasna vozila. 
Intervencija vatrogasaca završila je u 04:15 sati.

Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.
 

VOS | VOS