VOS 24. / 25. siječnja 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 24./25. siječnja 2021. godine od 07:00 do 07:00 sat

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, gdje su bile angažirane i domicilne snage vatrogasaca županije, angažirane su bile i snage iz drugih vatrogasnih zajednica županija.

Na području VOZ Glina angažirane su snage s područja dvije županije RH, i to VZŽ Krapinsko-zagorske i Karlovačke, Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik te domicilne snage DVD-a.
Na području VOZ Sisak angažirane su snage Javne vatrogasne postrojbe Sisak.
Na području VOZ Petrinja angažirane su snage s područja pet županija RH, i to VZŽ Primorsko-goranske, Karlovačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Požeško-slavonske te domicilne snage DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe.

 Ukupno su na dan 24. siječnja 2021. godine u ispomoći Sisačko-moslavačkoj županiji angažirani vatrogasci iz 5 vatrogasnih zajednica županija te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik.

Prema trenutno obrađenim podacima 24. siječnja 2021. godine, ukupno su angažirana 98 vatrogasaca sa 29 vatrogasnih vozila. Ukupno je trenutno evidentirano 67 vatrogasnih intervencija. Ovo su trenutno obrađeni podaci koji su podložni promjenama.

Ukupan broj vatrogasaca, vatrogasnih vozila i ukupan broj odrađenih intervencija po pojedinim vatrogasnim operativnim zonama:
 
  • VOZ Petrinja: 33 vatrogasca sa 6 vatrogasnih vozila; evidentirano 30 intervencija
  • VOZ Sisak: 39vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila; evidentirane 30 intervencije
  • VOZ Glina: 26 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila; evidentirano 7 intervencija

Realizirane aktivnosti tijekom dana/poteškoće/planirane aktivnosti: 
Dana 24. siječnja stigao je humanitarni konvoj iz Republike Austrije u organizaciji vatrogasnog društva Loipersbach iz Gradišća,  a u kojem su, pored Loipersbacha, sudjelovala i gradišćanska vatrogasna društva Pöttelsdorf, Stöttera, Neudörfl, Rechnitz te Rauchenwarth iz Donje Austrije. Humanitarni konvoj je dostavio pomoć u Hrvatsku Kostajnicu.

Prema trenutno obrađenim podacima, od dana 28.12.2020. do dana 24.01.2021. godine na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, kumulativno je sudjelovalo 9984 vatrogasaca sa 2614 vatrogasnih vozila, a odrađeno je 11400 intervencija. Ovo su trenutno obrađeni podaci koji su podložni promjenama.

Do pisanja ovog izvješća bilježimo 8 ozlijeđenih vatrogasaca (JVP Petrinja, JVP Split, JVP Petrinja, DVD-a Otočac, DVIP-a Dubrovnik, DVD-a Novalja, DVD-a Kupinečki Kraljevec, DVD Gračani i DVD Ivanec).

Grad Zagreb
Zbog razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio veći dio središnje Hrvatske sa epicentrom kod Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji snažno se osjetio i u Gradu Zagrebu tako da je potaknuo nova oštećenja na objektima koji su stradali u mjesecu ožujku, kao i nastajanje novih oštećenja na istim i drugim objektima koja se odnose prvenstveno na dimnjake, dijelove krovišta, zidova i fasada. Vatrogasci JVP Grada Zagreba i lokalnih DVD-a sa područja Grada Zagreba su tijekom dana 24. siječnja imali 22 tehničke intervencije uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja  oštećenih crijepova, zidova i fasada i izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata i mogućnosti interveniranja vatrogasaca. 

Na navedenim intervencijama ukupno (kumulativni zbroj) su sudjelovala 135 vatrogasaca sa 56 vatrogasnih vozila.

Krapinsko-zagorska županija
Dana 24.01.2021. u 16:22 sati ŽVOC Zabok zaprimio je dojavu o požaru gospodarskog objekta (štala) u Pregradi, Donja Plemenšćina 46/1. Požarom je zahvaćeno krovište površine oko 20m2 i drveni strop površine oko 30m2 gospodarskog objekta. U gašenju požara sudjelovala su 24 vatrogasca sa 6 vatrogasnih vozila iz DVD-a Pregrada i Vinagora te Zagorske JVP.

Požar je lokaliziran u 17:21, ugašen u 18:00 sati, a osiguranje požarišta trajalo je do 19:09 sati.

Pregled podataka

VOS | VOS