VOS 22. / 23. siječnja 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 22./23. siječnja 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, gdje su bile angažirane i domicilne snage vatrogasaca županije, angažirane su bile i snage iz drugih vatrogasnih zajednica županija.
 
Na području VOZ Glina angažirane su snage s područja dvije županije RH, i to VZŽ Krapinsko-zagorske i Karlovačke, Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik te domicilne snage DVD-a.
 
Na području VOZ Sisak angažirane su snage s područja jedne županije RH, i to VZŽ Zagrebačke te domicilne snage DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe.
             
Na području VOZ Petrinja angažirane su snage s područja pet županija RH, i to VZŽ Primorsko-goranske, Virovitičko-podravske, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Požeško-slavonske te domicilne snage DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe.
 
Ukupno su na dan 22. siječnja 2021. godine u ispomoći Sisačko-moslavačkoj županiji angažirani vatrogasci iz 6 vatrogasnih zajednica županija te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik.
 
Prema trenutno obrađenim podacima 22. siječnja 2021. godine, ukupno su angažirana 122 vatrogasca sa 51 vatrogasnim vozilom. Ukupno je trenutno evidentirano 185 vatrogasnih intervencija. Ovo su trenutno obrađeni podaci koji su podložni promjenama.
 
Ukupan broj vatrogasaca, vatrogasnih vozila i ukupan broj odrađenih intervencija po pojedinim vatrogasnim operativnim zonama:
 
  • VOZ Petrinja: 37 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila; evidentirano 44 intervencija
  • VOZ Sisak: 59 vatrogasaca sa 26 vatrogasnih vozila; evidentirano 128 intervencija
  • VOZ Glina: 26 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila; evidentirano 13 intervencija
Realizirane aktivnosti tijekom dana/poteškoće/planirane aktivnosti:
Vatrogasna operativna zona Petrinja dana 22. siječnja bilježi jednu tehnički zahtjevniju intervenciju, a riječ je o uklanjanju zvonika sa mjesne kapelice u mjestu Nebojan br. 49a koja je uspješno završena.

Prema trenutno obrađenim podacima, od dana 28.12.2020. do dana 22.01.2021. godine na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, kumulativno je sudjelovalo 9792 vatrogasca sa 2552 vatrogasnih vozila, a odrađeno je 11269 intervencija. Ovo su trenutno obrađeni podaci koji su podložni promjenama.
 
Do pisanja ovog izvješća bilježimo 8 ozlijeđenih vatrogasaca (JVP Petrinja, JVP Split, JVP Petrinja, DVD-a Otočac, DVIP-a Dubrovnik, DVD-a Novalja, DVD-a Kupinečki Kraljevec, DVD Gračani i DVD Ivanec).

Grad Zagreb
Zbog razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio veći dio središnje Hrvatske sa epicentrom kod Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji snažno se osjetio i u Gradu Zagrebu tako da je potaknuo nova oštećenja na objektima koji su stradali u mjesecu ožujku, kao i nastajanje novih oštećenja na istim i drugim objektima koja se odnose prvenstveno na dimnjake, dijelove krovišta, zidova i fasada. Vatrogasci JVP Grada Zagreba i lokalnih DVD-a sa područja Grada Zagreba su tijekom dana 22. siječnja imali 25 tehničkih intervencija uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja  oštećenih crijepova, zidova i fasada i izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata i mogućnosti interveniranja vatrogasaca. Na navedenim intervencijama sudjelovalo je ukupno (kumulativni zbroj) 93 vatrogasaca sa 27 vatrogasnih vozila, a saniranje posljedica ovog potresa vatrogasne snage Grada Zagreba nastavljaju do daljnjeg.
 
Zagrebačka županija
Dana 29. prosinca potres koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, snažno se osjetio i Zagrebačkoj županiji. Tijekom dana 22. siječnja vatrogasci iz JVP-a i DVD-a sa područja Zagrebačke županije bili su angažirani na novih 18 tehničkih intervencija uklanjanja crijepova, nestabilnih zidova, sanacije dimnjaka i/ili krovišta te izvida (podaci iz aplikacije UVI).
Na navedenim tehničkim intervencijama ukupno (kumulativni zbroj) su sudjelovala 50 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila.
 

VOS | VOS